26 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » 12 octombrie – Ziua Internațională de luptă împotriva artritei
12 octombrie – Ziua Internațională de luptă împotriva artritei

12 octombrie – Ziua Internațională de luptă împotriva artritei

12 octombrie 2015, 13:53

Fiecare dintre noi cunoaşte pe cineva cu o suferinţă reumatică, arată statisticile, unul din 5 europeni suferind de o boală reumatică cu consecinţe majore. Artrită este termenul folosit pentru denumirea a peste 100 de afecţiuni reumatice. Dacă simţi că te dor articulaţiile, nu aştepta să se deformeze, mergi la medic şi verifică dacă aceste dureri sunt provocate de artrită. Cu cât diagnosticul e mai precoce şi tratamentul început din timp, cu atât calitatea vieţii va fi mai puţin afectată.

Cele mai frecvente tipuri de artrită sunt osteoartrită şi artrită reumatoidă şi au simptome similare precum durere, rigiditate şi flexibilitate redusă. Pe lângă numeroasele tratamente existente, alimentaţia echilibrată şi greutatea corporală sanatatoasa joacă un rol important în menţinerea unor articulaţii puternice.

Iată câteva metode care te ajută în lupta împotriva artritei propuse în cartea „50 Things You Can Do Today To Manage Arthritis”, scrisă de Wendy Green şi citată de DailyMail. Uleiul de măsline. Nu numai că previne apariţia artritei reumatoide, ci omega 3 şi antioxidanţii din uleiul de măsline joacă un rol important în reducerea inflamatiilor. Un rol protectiv mare a fost observat în cazul consumului de legume preparate în ulei de măsline.

Ceai de urzici. Acest remediu este folosit de sute de ani în tratarea artritei şi nu numai. Cercetătorii susţin că urzicile reduc simptomele în cazul osteoartritei. Frunzele acestei plante sunt bogate în vitamine şi minerale, conţin calmante naturale şi deţin proprietăţi antiinflamatorii. Busuiocul conţine ulei volatin denumit eugenol, cunoscut pentru proprietăţile antiinflamatorii similare cu cele ale aspirinei. Adaugă busuioc în paşte sau salate şi bucură-te atât de gustul deosebit cât şi de nutrienţii continuti.

Consumă alimente bogate în fier (somon, sardine, ton, ouă, ficat) pentru a evita anemia pentru că această poate favoriza dezvoltarea artritei reumatoide. Lucrează-ţi muşchii. Tehnicile de relaxare te ajută să scapi de tensiune şi disconfort simţit în muşchi. Încearcă tehnici de respiraţie, meditaţie sau yoga pentru a-ţi întări musculatura şi pentru a o relaxa. De asemenea exerciţiile efectuate în apă călduţă (hidroterapia) sunt folositoare, pentru că greutatea corporală este susţinută iar mişcările efectuate în apă duc la creşterea puterii musculare şi a rezistenţei. Activităţi precum exerciţiile de stretching sau mersul prin apă antrenează articulaţiile fără a le forţă.

Protejează-ţi articulaţiile. În îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi trebuie să eviţi să îţi forţezi articulaţiile. Durerea reprezintă un semn că trebuie să iei o pauză şi să te relaxezi. Încearcă să eviţi ridicarea unor obiecte grele folosindu-ţi articulaţiile afectate şi poziţiile incomode pentru articulaţii.

Una dintre cele mai frecvente forme de artrită este artrită reumatoidă care, că şi celelalte tipuri, are drept consecinţă dizabilitatea. Artrită reumatoidă este o boală autoimună: sistemul imunitar (care de obicei acţionează pentru apărarea organismului), ajunge să lucreze împotriva propriului organism. Cum se poate întâmplă acest lucru dintr-o dată nu este clar încă. Artrită se poate instala pe nesimţite sau poate apărea brusc.

„Artrită reumatoidă este o afecţiune severă, care afectează capacitatea de muncă,” declara dr. Cătălin Codreanu, preşedintele Ligii Române contra Reumatismului. Apariţia unor leziuni viscerale este responsabilă de scurtarea duratei medii de viaţă cu 5 până la 10 ani. Consecinţă majoră a acestei afecţiuni este dizabilitatea. „Pierderea capacităţii de muncă este cea mai costisitoare consecinţă a artritei reumatoide precoce,” completează dr. Codreanu.

În ciuda progreselor majore din domeniul terapiei, până în prezent nu se cunoaşte nici un remediu curativ pentru artrită reumatoidă, după cum nu sunt disponibile nici metode profilactice. Tratamentul optim al bolii necesită un diagnostic precoce, precum şi utilizarea la timp (adică suficient de devreme) a agenţilor care reduc probabilitatea leziunilor articulare ireversibile.

MedNews sursa: DailyMail

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
12 octombrie – Ziua Internațională de luptă împotriva artritei Reviewed by on . Fiecare dintre noi cunoaşte pe cineva cu o suferinţă reumatică, arată statisticile, unul din 5 europeni suferind de o boală reumatică cu consecinţe majore. Artr Fiecare dintre noi cunoaşte pe cineva cu o suferinţă reumatică, arată statisticile, unul din 5 europeni suferind de o boală reumatică cu consecinţe majore. Artr Rating: 0
scroll to top