16 aprilie 2016

Acasă » Știri » 7, 5 milioane lei, utilizate în alte scopuri decât Programul Unic
7, 5 milioane lei, utilizate în alte scopuri decât Programul Unic

7, 5 milioane lei, utilizate în alte scopuri decât Programul Unic

11 martie 2016, 18:29

Aproape  7, 5 milioane lei sau 0,33% din fondul de bază pentru achitarea serviciilor medicale curente al asigurării obligatorii de asistență medicală au fost utilizate în alte scopuri decât îndeplinirea Programului unic în anul 2015, se arată într-un comunicat de presă al CNAM. În același timp, prestatorii au returnat banii în conturile CNAM şi au achitat penalităţi de 1 milion 640 mii lei, iar directorii a zece instituţii medico-sanitare, care au admis încălcări, au fost amendaţi cu suma totală de 8 100 lei.

Datele CNAM au fost furnizate în baza raportului anul de control și verificare a legalității şi eficienţei utilizării de către instituţiile medico-sanitare a mijloacelor fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Potrivit CNAM, la nivel de asistenţă medicală spitalicească au fost înregistrate cazuri de neasigurare cu medicamente necesare (procurare parţială de către pacient), internări neargumentate, inclusiv repetate, ale pacienţilor care puteau fi trataţi în condiţii de ambulatoriu.

La nivel de asistenţă medicală primară se atestă o supraveghere insuficientă, uneori formală, a pacienţilor cu afecţiuni cronice, iar  controlul medical profilactic anual nu este efectuat în volum deplin.

În urma evaluării, serviciile prestate necalitativ sau raportate nejustificat nu au fost validate şi nu au fost acceptate spre plată cca 9 milioane 110 mii de lei. Cea mai mare parte (75,5%) o reprezintă suma nevalidată în cadrul asistenţei medicale spitaliceşti, urmată de serviciile de înaltă performanţă şi asistenţa medicală primară. În majoritatea cazurilor, sumele nevalidate per instituţie constituie sub 0,05% din suma contractată.

Totodată, în urma soluţionării a 40 de petiţii adresate CNAM din partea pacienţilor privind achitarea nejustificată a serviciilor medicale şi a medicamentelor în staţionar, instituţiile medico-sanitare publice au restituit banii în sumă de 51 mii 700 lei.

Volumul şi calitatea serviciilor medicale sunt evaluate în conformitate cu prevederile Programului unic, Normele metodologice de aplicare a acestuia, standardele medicale de diagnostic şi tratament, protocoalele clinice naţionale şi instituţionale, conform cărora sunt trataţi pacienţii.

MedNews Sursa CNAM

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
7, 5 milioane lei, utilizate în alte scopuri decât Programul Unic Reviewed by on . Aproape  7, 5 milioane lei sau 0,33% din fondul de bază pentru achitarea serviciilor medicale curente al asigurării obligatorii de asistență medicală au fost ut Aproape  7, 5 milioane lei sau 0,33% din fondul de bază pentru achitarea serviciilor medicale curente al asigurării obligatorii de asistență medicală au fost ut Rating: 0
scroll to top