28th iunie 2014

Home » Editorial » 949 de medici, rămâneți în țară!
949 de medici, rămâneți în țară!

949 de medici, rămâneți în țară!

949 de medici au depus săptămâna trecută jurământul lui Hipocrate. Dacă stai să te gândești, această armată de medici ar suplini multe locuri vacante de prin spitalele raionale și Centrele Medicale de la sate. ”Păi ce, eu am învățat atâția ani ca să mă duc să lucrez la sat?”.  ”Nuuuu, eu n-o să lucrez cu un salariu așa de mic”. Unii au împăturit deja diploma și au băgat-o la sertar, iar alții nici n-au luat-o de la facultate. Câți din cei 949 vor fi MEDICI ÎN MOLDOVA?

Potrivit raportului „Costul instruirii cadrelor medicale” în Republica Moldova, în perioada 2009 – 2013 doar 38% dintre medicii instruiți la USMF „N.Testemițanu” au rămas să lucreze în sistemul medical. Unde sunt celelalte 68%? Creștem și instruim specialiști pentru alte țări? Suntem o pepinieră de medici? Îi pregătim pentru export?

Potrivit raportului anual privind controlul financiar public intern în anul 2013, USMF a fost declarată instituție cu servicii de top. Deci, avem toate condițiile să creștem și să educăm medici buni, profesioniști. Statul cheltuiește zeci de mii de lei cu un student la medicină, dar îl pierde în favoarea străinătății. Din cauza salariilor mici?

Eu un lucru nu înțeleg… Dacă salariile sunt mici și condițiile de muncă grele, de ce în fiecare an sunt atâția doritori de a studia la facultatea de medicina?! De ce un student alege medicina, dacă este conștient de ceea ce îl așteaptă după absolvire?!

Unii medici studiază câte 6-9 ani, apoi se reprofilează. Unii își deschid afaceri cu flori. Alții aduc mașini din Grecia, că cică acolo-s mai ieftine. Unii pleacă în Israel ca bone, alții în Italia ca  ”badante”. Chiar și în redacția noastră avem un farmacist care a preferat meseria de reporter.

Cunosc Centre de Sănătate care deservesc căte două, trei sate din jur. Locuri de muncă sunt. Medici cu spirit de antreperenor tot. În anul 2012 au fost deschise 94 de Centre de Sănătate autonome contractate direct de CNAM. În 2013 numărul lor a ajuns la 159, iar în primul trimestru al anului 2014 numărul Centrelor de Sănătate a ajuns la 204.  Satele își așteaptă medicii! Unde sunt ei?

De fapt, lucrurile sunt cât se poate de simple. Pentru mulți absolvenți, a fi medic, înseamnă a lucra doar în orașele mari, în special în Chișinău și Bălți. Să se îmbulzească câte trei pe un loc, numai să nu plece la sat. Pentru că orice medic specialist vrea condiții decente de muncă, or, de cele mai dese ori, la sat nu are casă, nici drumuri nu-s, nici apeducte, nici canalizare, iar în jur doar oameni bătrâni, iar el/ea încă nu s-a căsătorit…

Da, un medic rezident plecat la țară va primi un salariu tarifar de aproximativ 1800 de lei, dar…

Dacă-i inteligent, dacă are spirit de antreprenor și îl convinge pe primar să intre în fluxul descentralizării în asistența medicală primară, adică să facă în satul lui un Oficiu al Medicului de Familie sau un Centru de Sănătate autonom, ar putea să aibă și un salariu mare, mult, mult mai mare și oameni sănătoși! Depinde de dorință și voință, iar eu sunt sigură că medicii absolvenți de la USMF au abilități și capacități. Ei pot. Le trebuie doar autoconvingerea că ei pot aduce Europa acasă cu salariile și standardele râvnite!

949 de medici, rămâneți în țară!

P.S. Și nu vă temeți să mergeți la țară!

949 de medici, rămâneți în țară! Reviewed by on . 949 de medici au depus săptămâna trecută jurământul lui Hipocrate. Dacă stai să te gândești, această armată de medici ar suplini multe locuri vacante de prin sp 949 de medici au depus săptămâna trecută jurământul lui Hipocrate. Dacă stai să te gândești, această armată de medici ar suplini multe locuri vacante de prin sp Rating: 0
scroll to top