21 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Digest » A avut loc primul trasplant de scalp și craniu
A avut loc primul trasplant de scalp și craniu

A avut loc primul trasplant de scalp și craniu

8 iunie 2015, 8:43

În SUA a avut loc una dintre cele mai complexe intervenții chirurgicale de până acum. Un bărbat de 55 de ani, James Boysen, a suferit o operație de transplant prin intermediul căreia a primit un nou pancreas, rinichi și, pentru prima dată în istoria medicală – un nou scalp și craniu.

Programatorul din Texas, James Boysen, era diabetic și a fost diagnosticat în 2006 cu o formă rară de cancer care i-a afectat scalpul și craniul. În mod normal, aceste răni s-ar fi putut cicatriza în timp dacă Boysen nu ar fi avut o altă problemă. În  1992 el a suferit un transplant de pancreas și rinichi, iar organele transplantate au început să se distrugă ca urmare a tratamentului pentru cancerul care-i afecta și scalpul. Astfel, medicii au ajuns în impas: ei nu puteau să facă un nou transplant de organe în timp ce lăsau rănile de pe cap neatinse, dar nici nu puteau să tămăduiască capul lui Boysen, pentru că pancreasul și rinichiul îi puteau ceda în orice clipă.

Situația a fost depășită odată ce medicii au decis să opereze totul în același timp. Chiar dacă decizia a fost luată încă în 2011, Boysen a trebuit să aștepte patru ani un nou pancreas și rinichi. Intervenția chirurgicală a avut loc la sfârșitul lunii mai, a durat 15 ore și a implicat 50 de specialiști. Mai întâi medicii au înlocuit craniul pacientului cu o grefă, acoperind-o cu piele pentru noul scalp. Odată ce prima parte a operației a fost finalizată, Boysen a primit organe noi. „Imaginați-vă, am fost nevoiți să suturăm vase sanguine cu diametru de 0,15 mm, lucru realizat sub microscop (…) cu un instrument care permite repararea ceasurilor elvețiene”, a spus Michael Klebuc, chirurg-șef la echipa Spitalului Metodist din Houston (Texas) care a condus operația.

Săptămâna trecută, bărbatul a părăsit spitalul, spre marea uimire a doctorilor, deja simțind noul scalp. Doar în ultimul an, operațiile de transplant au avansat considerabil. Medicii au putut transplanta mâini, fețe, trahee și chiar penis și uter.

Adaptare și traducere pentru MedNews, Felicia Nedzelschi

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
A avut loc primul trasplant de scalp și craniu Reviewed by on . În SUA a avut loc una dintre cele mai complexe intervenții chirurgicale de până acum. Un bărbat de 55 de ani, James Boysen, a suferit o operație de transplant p În SUA a avut loc una dintre cele mai complexe intervenții chirurgicale de până acum. Un bărbat de 55 de ani, James Boysen, a suferit o operație de transplant p Rating: 0
scroll to top