17 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » A fost acordat titlul Doctor Honoris Causa celui mai tânăr dintre absolvenții USMF „Nicolae Testemițanu”
A fost acordat titlul Doctor Honoris Causa celui mai tânăr dintre absolvenții USMF „Nicolae Testemițanu”

A fost acordat titlul Doctor Honoris Causa celui mai tânăr dintre absolvenții USMF „Nicolae Testemițanu”

12 mai 2016, 17:33

Notoriul chirurg, care a participat la renașterea transplantologiei autohtone, Vladislav Brașoveanu este Doctor Honoris Causa al USMF„Nicolae Testemițanu”. Titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost acordat de către rectorul universității, academicianul Ion Ababii, joi, 12 mai, în prima zi a Congresului internațional MedEspera 2016, ediția a 6-ea. Dr.  Brașoveanu este cel mai tânăr și primul dintre absolvenții USMF „Nicolae Testemițanu” căruia i s-a acordat distincția onorifică a Alma Mater.

În cadrul ceremoniei de acordare a titlului, rectorul universității, Ion Ababii a mulțumit și apreciat cu recunoștință implicarea renumitului chirurg în dezvoltarea Alma Mater și a medicinei autohtone, dar și în soarta numeroșilor pacienți cu afecțiuni hepatice terminale cărora le-a salvat viața. Ababii a reamintit că printre aceștia se numără un angajat și o studentă a universității care au fost prezenți la eveniment.  Cristina, pacienta proaspătului Doctor Honoris Causa și medicinista, a ținut să remarce în timpul evenimentului: „Datorită mărinimiei și profesionalismului DVS  sunt astăzi aici, zâmbesc și mă bucur de viață!”.

„Faptul că Dr. Brașoveanu este arhicunoscut în România și recunoscut pe plan mondial se datorează muncii pe care mulți din cei prezenți aici au depus-o pentru a-l forma. În mod deosebit, aș vrea să mulțumesc celor care l-au învățat Jurământul lui Hippocrates – nu textul ca atare, ci fondul acestui jurământ”, a menționat secretarul Camerei Deputaților din cadrul Parlamentului României, Niculae Mircovici, prezent la eveniment. Oficialul s-a declarat mândru de faptul că este prietenul celui mai tânăr Doctor Honoris Causa al USMF„Nicolae Testemițanu” .

Printre mentorii Dr. Brașoveanu, prezenți la eveniment, a fost și profesorul universitar Dr. Gheorghe Ghidirim, șef catedră Chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi”. Dr. Ghidirim și-a exprimat satisfacția că a contribuit la formarea profesională și umană a tânărului deținător al titlului Honoris Causa: „Alma Mater își reîntâlnește fiul său, deloc rătăcit, ci ca pe un fiu care știe să muncească pentru bine în sudoarea frunții”.

Surpriza evenimentului a fost halterofilul Tudor Casapu, singurul campion olimpic al țării noastre și primul pacient care a beneficiat de transplant hepatic, operație realizată sub conducerea Dr. Vladislav Brașoveanu, acum 6 ani, la Institutul Clinic Fundeni, România.

Copleșit de recunoașterea meritelor sale din partea Alma Mater și a colegilor, la sfârșitul evenimentului Dr. Brașoveanu a comentat emoționat un video documentar care ilustrează viața chirurgului de transplant: „Totul pare a fi foarte frumos dintr-o parte, dar este o muncă titanică în care participă mulți, foarte mulți oameni dedicați”.

Ceremonia de acordare a titlului a decurs într-o atmosferă de celebrare a științei medicale autohtone.

Dr. Brașoveanu este șeful Secției de transplant hepatic „Dan Setlacec” al Institutului Clinic Fundeni din București. În anul 2013, împreună cu profesorul Irinel Popescu, Dr. Brașoveanu a întemeiat Programul de transplant în Republica Moldova, cel de-al doilea centru de transplant de organe și țesuturi din spațiul românesc. Tot atunci, cu participarea chirurgului Brașoveanu, în țară a fost realizat primul transplant hepatic de la donator în viață. În 2014, în premieră pentru transplantologia din Moldova, Dr. Brașoveanu a realizat și primul transplant hepatic de la un donator în moarte cerebrală. Din 20 de operații de transplant de ficat, realizate până în prezent la noi în republică, primele 12 au fost efectuate de notoriul chirurg transplantolog, Vladislav Brașoveanu.

MedNews Sursa: USMF „Nicolae Tstemițanu”

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
A fost acordat titlul Doctor Honoris Causa celui mai tânăr dintre absolvenții USMF „Nicolae Testemițanu” Reviewed by on . Notoriul chirurg, care a participat la renașterea transplantologiei autohtone, Vladislav Brașoveanu este Doctor Honoris Causa al USMF„Nicolae Testemițanu”. Titl Notoriul chirurg, care a participat la renașterea transplantologiei autohtone, Vladislav Brașoveanu este Doctor Honoris Causa al USMF„Nicolae Testemițanu”. Titl Rating: 0
scroll to top