17 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Absolvenţii USMF îşi vor putea face rezidenţiatul în spitale
Absolvenţii USMF îşi vor putea face rezidenţiatul în spitale

Absolvenţii USMF îşi vor putea face rezidenţiatul în spitale

15 noiembrie 2014, 11:19

Pentru prima dată în Republica Moldova absolvenţii USMF îşi vor putea face rezidenţiatul în instituţiile medico-sanitare publice. Este prevederea noului Regulament cu privire la studiile postuniversitare prin rezidenţiat, aprobat de Ministerul Sănătăţii, informează MedNews.

Regulament stabileşte modul de organizare a studiilor postuniversitare prin rezidenţiat şi condiţiile în baza cărora sunt admişi absolvenţii la rezidenţiat.

Acum rezidenţii au mai multe posibilităţi de a se înscrie la rezidenţiat: cu finanţare de la bugetul de stat şi prin contract cu taxă de studii, ceea ce în ultimii ani nu a fost posibil.Totodată, ei vor putea să-şi facă studiile de rezidenţiat în instituţiile medico-sanitare publice.

„Schimbările care au fost făcute în regulamentul aprobat au fost dictate de realităţile sistemului de sănătate din Republicii Moldova. Există solictări de la instituţiile din teritoriu care, de fapt, sunt locuri vacante, şi astfel apare posibilitatea de angajare pentru rezidenţi. În contextul în care există zone unde acoperirea cu cadre medicale este deficitară, a fost examinată posibilitatea introducerii rezidenţiatului pe post”, a menţionat Vladislav Badan, şeful Direcţiei managementului personalului medical al Ministerului Sănătăţii.

În cazul rezidenţiatului pe post, medicul rezident urmează să încheie un contract individual de muncă cu instituţia în care este repartizat pentru activitatea practică şi unde, după încheierea studiilor, urmează să presteze servicii medicale o perioadă anumită de timp. La moment în Moldova această perioadă este de trei ani.

Conform noului regulament, niciun medic sau farmacist nu poate fi în acelaşi timp rezident la mai multe specialităţi. Ministerul Sănătăţii stabileşte numărul locurilor pentru adminterea la rezidenţiat în baza necesităţilor. La concurs se pot înscrie cetăţeni ai Republicii Moldova, dar şi ai altor ţări în baza contractelor individuale încheiate cu universitatea.

Pentru MedNews: Anastasia Rusu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Absolvenţii USMF îşi vor putea face rezidenţiatul în spitale Reviewed by on . Pentru prima dată în Republica Moldova absolvenţii USMF îşi vor putea face rezidenţiatul în instituţiile medico-sanitare publice. Este prevederea noului Regulam Pentru prima dată în Republica Moldova absolvenţii USMF îşi vor putea face rezidenţiatul în instituţiile medico-sanitare publice. Este prevederea noului Regulam Rating: 0
scroll to top