5 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Accesul la servicii medicale de calitate este un drept fundamental al omului

Accesul la servicii medicale de calitate este un drept fundamental al omului

11 decembrie 2015, 12:24

Acoperirea universală cu servicii medicale este un mijloc de a promova dreptul la sănătate, așa cum este consfințit în „Declarația universală a drepturilor omului”, adoptată și proclamată la 10 decembrie 1948 de Adunarea Generala a ONU, se arată în comunicatul OMS emis cu ocazia aniversării acestei zile istorice.

Constituția OMS consacră „cel mai înalt standard posibil de sănătate ca un drept fundamental al oricărei ființe umane”. Organizația mondială reiterează că dreptul la sănătate include și dreptul la un sistem de protecție a sănătății, care oferă tuturor posibilitatea de a se bucura în măsură egală de servicii medicale la cel mai înalt nivel posibil. „Politicile și programele de sănătate au capacitatea de a promova ori de a încalcă drepturile omului, inclusiv dreptul la sănătate, în funcție de modul în care sunt concepute sau puse în aplicare”.

„Politicile și programele de sănătate sunt concepute pentru a fi receptive la nevoile populației. În baza acestor principii, oamenii trebuie să-și revendice drepturile și să încurajeze factorii de decizie politică și furnizorii de servicii să își îndeplinească obligațiile în crearea unor sisteme de sănătate mai receptive”, se arată în comunicatul OMS.

Cu toate acestea, anual, aproximativ o sută de milioane de oameni la nivel global sunt în pragul sărăciei, ca rezultat al cheltuielilor catastrofale pentru serviciile de îngrijire a sănătății.

În același context, reamintim că joi, 10 decembrie 2015, deputații moldoveni au aprobat în prima lectură la propunerea Comisiei parlamentare de protecție socială, sănătate și familie, un proiect de lege, prin care va fi facilitat accesul moldovenilor care se asigură în mod individual la serviciile medicale garantate, în cadrul sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală.

MedNew

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Accesul la servicii medicale de calitate este un drept fundamental al omului Reviewed by on . Acoperirea universală cu servicii medicale este un mijloc de a promova dreptul la sănătate, așa cum este consfințit în „Declarația universală a drepturilor omul Acoperirea universală cu servicii medicale este un mijloc de a promova dreptul la sănătate, așa cum este consfințit în „Declarația universală a drepturilor omul Rating: 0
scroll to top