19 aprilie 2017

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » ACUM ȘI ÎN MOLDOVA! Implantul cohlear – șansă magică pentru cei care nu aud
ACUM ȘI ÎN MOLDOVA! Implantul cohlear – șansă magică pentru cei care nu aud

ACUM ȘI ÎN MOLDOVA! Implantul cohlear – șansă magică pentru cei care nu aud

13 ianuarie 2015, 15:20

Opt copii din Republica Moldova au primit o nouă șansă la o viață normală! În anul 2014, ei au beneficiat de implant cohlear. Cel mai mic beneficiar are un an și jumătate, iar cel mai mare – o adolescentă de 17 ani.

Șase dintre intervențiile chirurgicale au fost susținute printr-un proiect finanțat de  Fundaţia „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein”, iar două au fost efectuate cu suportul Ministerului Sănătății. Pacienții care beneficiază de implant cohlear au nevoie de o perioadă de reabilitare, de aceea dispozitivul auditiv este activat la o lună după intervenția chirurgicală. „După activarea dispozitivului, copilul mic, care nu a auzit niciodată, aude sunetele, dar nu le înțelege semnificația. El trebuie învățat care este litera „a…” și cum se aude, cum sună cuvântul „mama”. Pacientul trebuie învățat ce înseamnă sunetele pe care nu le-a auzit niciodată”, a menționat medicul otorinolaringolog Andrei Antohi, în cadrul emisiunii „Offline MedNews”.

El susține că implantul cohlear nu le oferă pacienților auzul dat de Dumnezeu, dar este foarte aproape de auzul fiziologic. După implant, pacientul duce o viață normală, poate folosi telefonul mobil, televizorul. În plus, există aparate auditive destul de sofisticate care permit conexiune prin bluetooth. Producătorii aparatului pentru implantul cohlear oferă garanție de 25 de ani. „Actualmente există telecomenzi care permit conexiunea  dispozitivului cu televizorul, telefonul mobil. Dispozitivele au anumite funcții, programe pentru condiții de vânt, de zgomot și permit conexiunea cu televizorul, centrul muzical, telefonul, etc.”, a menționat Andrei Antohi.

Statisticile internaționale arată că de la unu până la trei copii la o mie de nou-născuți suferă de surditate. Respectiv, în Republica Moldova, susține medicul otorinolaringolog, ar trebui să se afle la evidență aproximativ 30.000 de copii, dar oficial avem doar 15-20 de minori cu surditate la evidență. „Unul din motive este faptul că părinții nu se adresează la medic, prea târziu depistează surditatea. În plus, medicii din teritoriu nu îndreaptă acești părinți la o consultație specializată”, a menționat medicul, adăugând că și-ar dori ca și în Moldova implanturi cohleare să nu fie un eveniment senzațional, ci o normalitate.

Pentru prima dată implantul cohlear a fost realizat în 1978 de specialiști din Austria, ulterior din Australia. În România, pentru prima dată a fost efectuat implantul de acest fel în anul 2000.

În Republica Moldova, aparatul plus implantul acestuia în urechea internă a pacientului costă aproximativ 20.000 de euro. Deocamdată, costurile nu sunt acoperite de CNAM, acestea fiind acoperite fie de părinți, fie de sponsori.

Pentru MedNews, Anastasia Rusu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
ACUM ȘI ÎN MOLDOVA! Implantul cohlear – șansă magică pentru cei care nu aud Reviewed by on . Opt copii din Republica Moldova au primit o nouă șansă la o viață normală! În anul 2014, ei au beneficiat de implant cohlear. Cel mai mic beneficiar are un an ș Opt copii din Republica Moldova au primit o nouă șansă la o viață normală! În anul 2014, ei au beneficiat de implant cohlear. Cel mai mic beneficiar are un an ș Rating: 0
scroll to top