2 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Adaosul comercial și prețul medicamentelor ar putea fi reduse
Adaosul comercial și prețul medicamentelor ar putea fi reduse

Adaosul comercial și prețul medicamentelor ar putea fi reduse

1 aprilie 2015, 14:54

Reducerea adaosului comercial la medicamente a devenit o necesitate, iar ieftinirea preparatelor va avea loc în timpul apropiat. Declarația a fost făcută de ministrul Sănătății, Mircea Buga, în cadrul emisiunii „Offline MedNews”.

După criza medicamentelor, apărută din cauza „unui amalgam de factori”, inclusiv ca urmare a fluctuațiilor de pe piața valutară și iresponsabilității managerilor de spitale, autoritățile au recurs la diverse acțiuni pentru a stabiliza situația. „Am intervenit atât la nivel guvernamental cât și prin elaborarea unor acte legislative ce urmează a fi aprobate de către Parlament. Au loc audieri în cadrul comisiei parlamentare de specialitate despre reducerea adaosului comercial la medicamente”, a menționat Mircea Buga.

Pe de altă parte, Curtea de Conturi a efectuat un Raport de audit al conformității la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMED) privind avizarea, aprobarea și formarea prețurilor la medicamente. Raportul a evidențiat clar neregulile depistate atât la AMED, cât și la Ministerul Sănătății care au condus în cele din urmă la criza medicamentelor.

Astfel, s-a constatat că AMED nu a respectat procedura de verificare a setului de documente înaintat pentru evaluarea prețului de producător la medicamente, iar Ministerul Sănătății a încălcat procedura de avizare a cererii și documentelor depuse de solicitanți.

Auditul a descoperit 332 de medicamente prețurile cărora au fost stabilite în lipsa fișei de evaluare. Totodată, au fost aprobate neregulamentar prețurile de producător la 36 de medicamente generice în raport cu prețurile medicamentelor originale, nu s-au respectat normele legale la avizarea prețurilor pentru medicamentele produse în țările-membre ale Comunității Statelor Independente.

De asemenea, auditul atestă faptul că AMED nu dispune de toate Cataloagele naționale de prețuri pentru perioadele precedente anului de gestiune. Acest lucru confirmă lipsa unei evidențe sistemice a prețurilor aprobate la medicamente pentru perioadele precedente. Astfel, au fost stabilite costuri suplimentare pentru populație în mărime de aproape 5 milioane de lei.

Reamintim că prețurile de producător sunt stabilite prin compararea cu prețurile de referință externe pentru același produs în baza unei liste ce include 11 țări. Cu toate acestea, nu există negocieri deosebite între AMED și producător. De câteva ori, producătorii au refuzat prețul propus de Agenție și au atenționat că nu-și vor plasa produsele pe piața din Moldova, dacă se va merge pe varianta prețului propus de AMED.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Adaosul comercial și prețul medicamentelor ar putea fi reduse Reviewed by on . Reducerea adaosului comercial la medicamente a devenit o necesitate, iar ieftinirea preparatelor va avea loc în timpul apropiat. Declarația a fost făcută de min Reducerea adaosului comercial la medicamente a devenit o necesitate, iar ieftinirea preparatelor va avea loc în timpul apropiat. Declarația a fost făcută de min Rating: 0
scroll to top