13 noiembrie 2014

Acasă » Știri » Ala Nemerenco: ”România, pe primul loc printre țările în care migrează medicii moldoveni”
Ala Nemerenco: ”România, pe primul loc printre țările în care migrează medicii moldoveni”

Ala Nemerenco: ”România, pe primul loc printre țările în care migrează medicii moldoveni”

24 octombrie 2014, 17:07

85% dintre lucrătorii medicali din Republica Moldova care activează în România intenționează să locuiască și să activeze pe teritoriul acestei țări, 12 la sută intenționează să plece într-o altă țară și doar 3% dintre ei planifică să revină pentru a munci în Moldova. Astfel arată datele studiului referitor la lucrătorii medicali care au migrat din Republica Moldova în țările UE, efectuat de către Biroul OMS în Moldova, prezentat în cadrul Forumului Național pentru Sănătate.

„Dacă în anul 2010 datele arătau că în topul țărilor în care migrează lucrătorii medicali din țara noastră era Franța, urmată de Italia, România, Germania, Spania și Irlanda, în 2012, România a ocupat locul întâi”, a menționat Ala Nemerenco, șefa de echipă a Biroului OMS în Republica Moldova.

Studiul relevă că 99% dintre lucrătorii medicali emigrați în România dețin cetățenia României și Republicii Moldova – 39 la sută dintre ei o dețineau înainte de a migra și 60% au obținut-o după plecare.

Totodată, factorii care au determinat migrația personalului medical în România sunt necesitățile de familie, insatisfacția față de sistemul de sănătate și situația politică, economică și starea socială din Moldova, necesitățile de dezvoltare personală.

„Respondenții studiului au menționat că sistemul național de sănătate din Republica Moldova trebuie să majoreze salariul, să asigure lucrătorii medicali cu echipamente moderne, trebuie să elaboreze politici și pachete motivaționale – credite cu dobândă rezonabilă, locuințe, infrastructură dezvoltată”, a subliniat Ala Nemerenco.

Dacă lucrătorii medicali care au migrat în România s-au gândit să-și facă o carieră medicală în această țară, cei plecați în alte țări ale Uniunii Europene nu au luat în calcul perspectivele de a-și face carieră în domeniu. De cele mai multe ori, scopul migrației a fost să revină în Moldova după câțiva ani când își vor atinge obiectivul financiar – procurarea unui imobil, costul pentru studiile copiilor.

Totodată, 42 la sută dintre respondenții studiului care au migrat în țările UE , reușind să-și valideze diploma de studii cu mari dificultăți, 35% dintre ei nu au reușit să facă acest lucru, iar 23% au ales alt domeniu de activitate.

Pentru MedNews: Anastasia Rusu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Ala Nemerenco: ”România, pe primul loc printre țările în care migrează medicii moldoveni” Reviewed by on . 85% dintre lucrătorii medicali din Republica Moldova care activează în România intenționează să locuiască și să activeze pe teritoriul acestei țări, 12 la sută 85% dintre lucrătorii medicali din Republica Moldova care activează în România intenționează să locuiască și să activeze pe teritoriul acestei țări, 12 la sută Rating: 0
scroll to top