18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Alarmă de TBC în rândul copiilor din regiunea transnistreană!
Alarmă de TBC în rândul copiilor din regiunea transnistreană!

Alarmă de TBC în rândul copiilor din regiunea transnistreană!

19 decembrie 2014, 14:02

Medicii ftiziopneumologi din toată țara s-au întrunit vineri într-o conferință științifico-practică, pentru a discuta despre evoluția tuberculozei în Republica Moldova în 2014. Doctorii au vorbit despre reușite și restanțe, iar în premieră la conferință au participat și specialiștii din regiunea transnistreană, care bat alarma referitor la TBC în rândul copiilor.

Conferința, care a avut loc la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” din Chișinău, a început cu statistici despre mortalitatea populației din cauza TBC. Astfel, în 2014, tuberculoza a secerat 11% din cei diagnosticați, iar cea mai mare rată a mortalității a fost atestată în raioanele Basarabeasca, Rezina, Edineț și Ialoveni – până la 20%. Cei mai buni la tratamentul bolii au fost medicii de la Nisporeni care au reușit să trateze 92 la sută dintre bolnavi și cei de la Dondușeni – 90%.

Ftiziopneumologii din raioanele cu cele mai proaste rezultate s-au scuzat prin faptul că pacienții se opun tratamentului, sunt alcoolici sau au antecedente penale și evită ajutorul medical.

Indicatorii tuberculozei din Republica Moldova sunt puternic influențați și de cifrele înregistrate în stânga Nistrului. Medicul ftiziolog regiunii transnistrene Nelli Obevzenko a comunicat că în 2014, în Transnistria, au fost depistați 104 bolnavi de TBC la 100.000 de locuitori. Anul acesta, Râbnița a fost cea mai afectată regiune. Ea a atenționat că deși rata îmbolnăvii a scăzut comparativ cu 2013, procentul recidivelor, mortalitatea și numărul de copii infectați a crescut esențial.

Conform statisticilor prezentate la conferință, cei mai predispuși tuberculozei sunt bărbații cu studii medii sau medii profesionale, șomerii trecuți de 40 de ani, cei care consumă alcool și fumează. Potrivit medicilor, cel mai des boala se transmite de la părinți la copii sau în cupluri.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Alarmă de TBC în rândul copiilor din regiunea transnistreană! Reviewed by on . Medicii ftiziopneumologi din toată țara s-au întrunit vineri într-o conferință științifico-practică, pentru a discuta despre evoluția tuberculozei în Republica Medicii ftiziopneumologi din toată țara s-au întrunit vineri într-o conferință științifico-practică, pentru a discuta despre evoluția tuberculozei în Republica Rating: 0
scroll to top