3 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Alinare pentru bolnavii care suferă de boli cronice
Alinare pentru bolnavii care suferă de boli cronice

Alinare pentru bolnavii care suferă de boli cronice

16 aprilie 2014, 17:47

Atunci când medicina se declară învinsă în faţa cancerului, bolnavii în fază terminală pot beneficia de serviciile de îngrijiri paliative, care, deşi nu vindecă şi nu pot să prelungească viaţa, scad din suferinţă şi ameliorează durerile fizice.

Menirea acestor servicii este de a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor şi familiilor acestora. ”Îngrijirea paliativă este un segment complex, care presupune o îngrijire de tip holistic, nu doar o muncă medicală. Sunt niște servicii integrate: medicale, sociale, psihologice şi spirituale. Ne străduim să venim în întâmpinarea tuturor nevoilor pacienţilor şi familiilor acestora”, spune neurologul Ion Moldovanu.

Îngrijirile paliative diferă de serviciile spitalicești obișnuite. Aici, relația dintre medici și pacienți e mai specială. Asistenții medicali pun accentul pe latura emotivă, spirituală. Ei atrag atenția la ce le place bolnavilor să mănânce, le ascultă doleanțele, îi fac să se simtă ca acasă. Uneori, la îngrijirile paliative se recurge pentru a atenua efectele secundare ale tratamentului, cum ar fi greaţa asociată cu procedurile de chimioterapie.

La Institutul Oncologic, asistenţa paliativă este acordată încă de la organizarea serviciului oncologic în țară. În prezent, echipa serviciului paliativ este formată din asistenți medicali, psihologi, asistenți sociali.Vadim Pogoneț, șeful Serviciului de Asistență Paliativă, susține că pacienții săi au mare nevoie de alinare, deoarece la stadiul agravat al suferinţei la care se află ei, sunt depresivi, stresațib și cu greu îşi verbalizează durerile.

Îngrijirea paliativă a fost practicată iniţial în SUA apoi în Marea Britanie și era destinată bolnavilor de cancer în faze avansate. Ulterior, aceste servicii au fost extinse şi asupra altor categorii de bolnavi, care suferă de patologii cronice, cu simptome incontrolabile.
În Republica Moldova, Serviciul de îngrijire paliativă a apărut în anul 2000.

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Alinare pentru bolnavii care suferă de boli cronice Reviewed by on . Atunci când medicina se declară învinsă în faţa cancerului, bolnavii în fază terminală pot beneficia de serviciile de îngrijiri paliative, care, deşi nu vindecă Atunci când medicina se declară învinsă în faţa cancerului, bolnavii în fază terminală pot beneficia de serviciile de îngrijiri paliative, care, deşi nu vindecă Rating: 0
scroll to top