24 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Amânarea mecanismului de coplată, o frână pentru transparența în medicină
Amânarea mecanismului de coplată, o frână pentru transparența în medicină

Amânarea mecanismului de coplată, o frână pentru transparența în medicină

26 aprilie 2016, 14:53

Discuțiile privind oportunitatea introducerii mecanismului de coplată în sistemul de sănătate al Republicii Moldova devin tot mai actuale. Pe măsură ce se întețesc semnalele, justificate sau nu, privind nemulțumirea societății față de calitatea actului medical, varianta susținută de instituțiile medico-sanitare private, de introducere a unui mecanism financiar de coplată care să permită pacientului asigurat cu polița medicală să beneficieze de dreptul de a alege medicul și instituția în care are încredere, fără a plăti dublu pentru serviciile medicale asigurate de stat, devine tot mai acută. Concret, este vorba despre un mecanism care permite acoperirea costurilor tratamentului în medicina privată la nivelul tarifelor din instituțiile de sănătate publică, iar diferența de cost/plată dintre medicina privată și cea de stat să fie acoperită din bugetul personal al pacientului.

Dreptul la libera alegere a instituției medicale și coplata ar eficientiza resursele financiare

Într-un șir de state, cu sisteme de finanțare similare ca în Moldova, mecanismul de coplată și dreptul pacientului la libera alegere a unității medicale la toate nivelele de asistență, nu doar la medicul de familie, este o practică cu dividende în efortul autorităților de a eficientiza resursele financiare, argumentează mai mulți manageri din sectorul privat medical. Implementarea celor două mecanisme s-ar plia în primul rând pe cererea moldovenilor de acces la serviciile de profilaxie și tratament de calitate.

Spre exemplificare, reforma în sănătate din Turcia a demarat în anul 2006, odată cu liberalizarea dreptului pacientului de alegere a instituției medico-sanitare, urmată de introducerea mecanismului de coplată în toate unitățile medicale publice și private, în 2010. Ca rezultat, cetățeanul asigurat medical, are libertatea de a-și alege instituția/medicul unde vrea și își permite tratamentul, achitând o coplată între 30 și 70% la valoarea acoperită de poliță, în funcție de categoria instituției medicale, a cărei acreditare/evaluare este efectuată de autoritățile publice în sănătate.

În Moldova, astăzi pacientul asigurat este cel care cere serviciul medical de la unitățile private, dar plătește dublu pentru un serviciu asigurat. „La noi, autoritățile nu sunt gata să liberalizeze accesul pacientului în sistemul de sănătate, pentru că aceasta va duce la falimentarea unui șir de instituții medicale. În aceste condiții, conform regulilor pieței, ar supraviețui doar cel mai puternic prestator de servicii medicale, cel care a obținut încrederea pacientului”, argumentează Olga Șchiopu director general, Spitalul Internaţional Medpark.

Privații compensează din resursele proprii serviciile medicale pentru pacienții cu polițe

Pentru că există cererea pacientului deținător de poliță medicală pentru serviciile privaților, asigurătorul național, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), contractează prestatorul privat, dar sumele contractuale nu acoperă cheltuielile reale. „Costurile prevăzute în Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare, care stau la baza contractării, nu s-au modificat, chiar dacă prețurile la medicamente și consumabile – majoritatea lor, circa 90 %, importate – au sărit de cel puțin două ori în ultimii doi ani, nemaivorbind de costurile pentru serviciile de întreținere a edificiilor”, susține Ion Prisăcaru, vicedirector general la Centrul de Diagnostic German.

În același timp, o serie de servicii medicale performante de diagnosticare și tratament, în care investesc privații la cererea pacienților și a medicilor interesați de racordarea practicii medicale autohtone la cele internaționale, nu sunt incluse în Catalogului tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare. „În aceste condiții noi contractăm serviciul performant la tarifele celui cu o capacitate mai joasă, în detrimentul acoperirii financiare și compensând cheltuielile din profitul unității medicale pentru pacienții cu polițe medicale care au nevoie de aceste servicii ”, explică reprezentantul Centrului de Diagnostic German.

Dincolo de activitatea de nonprofit și chiar deficitară ale unităților private în cadrul finanțării de la CNAM, introducerea mecanismului de coplată ar aduce transparență în cheltuielile publice pentru sănătate, este convins Valeriu Oglindă, directorul general al clinicii Sancos. „Unul dintre avantaje ar fi ridicarea nivelului de transparență financiară a instituțiilor prestatoare de servicii medicale. Pacientul ar vedea cât costă exact serviciul medical prestat, pentru că ar achita diferența de cost și ar înțelege care este valoarea sănătății, iar asta îl va disciplina și-i va ridica gradului de cultură sanitară”, afirmă managerul care gestionează activitatea celei mai bune echipe a medicului de familie din anul 2015, desemnate în cadrul ediției a IV-a a Galei Premiilor în Sănătate.

MedNews Sursa: UIMSP

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Amânarea mecanismului de coplată, o frână pentru transparența în medicină Reviewed by on . Discuțiile privind oportunitatea introducerii mecanismului de coplată în sistemul de sănătate al Republicii Moldova devin tot mai actuale. Pe măsură ce se înteț Discuțiile privind oportunitatea introducerii mecanismului de coplată în sistemul de sănătate al Republicii Moldova devin tot mai actuale. Pe măsură ce se înteț Rating: 0
scroll to top