18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Andrei Usatîi: „Polița medicală se va scumpi! Unele servicii sunt prestate doar pe hârtie”
Andrei Usatîi: „Polița medicală se va scumpi! Unele servicii sunt prestate doar pe hârtie”

Andrei Usatîi: „Polița medicală se va scumpi! Unele servicii sunt prestate doar pe hârtie”

21 ianuarie 2015, 13:21

Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală este disproporționat. Posibilitățile Republicii Moldova nu acoperă prevederile acestui pachet. Este aprecierea dată de ministrul în exercițiu al Sănătății, Andrei Usatîi, în cadrul emisiunii „Offline MedNews”.

Posesorii de poliță de asigurare obligatorie de asistență medicală ar putea beneficia de servicii noi

El a precizat că este vorba, în special, de sectorul spitalicesc, care „trebuie ajustat la posibilitățile reale ale sistemului”. „În procesul de elaborare a proiectului Legii fondurilor pentru anul 2015, în funcție de sursele disponibile, ajustăm acest pachet de servicii medicale la posibilitățile existente. Deseori constatăm că unele servicii sunt prestate doar pe hârtie. În realitate ele nu sunt oferite de spitale. Această discrepanță va fi acoperită din contul unui management mai eficient al resurselor existente și majorării primei de asigurare obligatorie”, a spus ministrul.

Prima de asigurare medicală obligatorie acoperă serviciile de importanță vitală. Cu referință la medicina de urgență și asistența medicală primară, ministrul în exercițiu a precizat: „Suntem primii din regiune care am reușit să acoperim universal cu aceste două servicii importante inclusiv persoanele neasigurate”.

În 2015, costul poliței de asigurare obligatorie va rămâne la nivelul anului 2014. VEZI PÂNĂ CÂND!

La ora actuală, cetățenii achită serviciile medicale în proporție de 45%. Acest procent este mult mai mic decât a fost în perioada 2001-2009 când cota era de 80%. Celelalte 20% erau achitate de către stat. „Anume în acea perioadă fenomenul plăților neoficiale a căpătat proporții alarmante. Autoritățile de atunci declarau că serviciile medicale sunt absolut gratuite, dar în realitate oamenii plăteau din buzunar 80% din costuri”, a precizat ministrul în exercițiu.

De la 1 ianuarie curent, Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a pus în aplicare un buget provizoriu, până la adoptarea Legii fondurilor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) pentru anul 2015. Astfel, deocamdată, costul poliței de asigurare rămâne neschimbat.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Andrei Usatîi: „Polița medicală se va scumpi! Unele servicii sunt prestate doar pe hârtie” Reviewed by on . Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală este disproporționat. Posibilitățile Republicii Moldova nu acoperă prevederile acestui pachet. Es Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală este disproporționat. Posibilitățile Republicii Moldova nu acoperă prevederile acestui pachet. Es Rating: 0
scroll to top