26 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Angajarea rezidenților a revenit în vizorul deputaților
Angajarea rezidenților a revenit în vizorul deputaților

Angajarea rezidenților a revenit în vizorul deputaților

17 iunie 2015, 17:14

După mai multe dispute privind statutul și salarizarea medicilor rezidenți, problema revine în vizorul Parlamentului. Un grup de lucru format din deputați, reprezentanți ai rezidenților și ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au perfecționat proiectul de lege înaintat încă în luna aprilie de democrata Valentina Stratan.

Proiectul de lege care vine cu modificări la Legea actuală cu privire la exercitarea profesiunii de medic presupune condiții mai clare pentru angajarea și salarizarea medicilor care fac rezidențiatul în instituțiile medicale. Înregistrat în aprilie curent, documentul nu a fost însă susținut în prima lectură de Parlament.

Unul dintre autorii proiectului, deputatul Valentina Stratan, spune că proiectul a suferit mai multe modificări și este gata să ajungă din nou în plenul Legislativului. „Medicii rezidenți au început a protesta după examinarea proiectului în prima lectură. Am format un grup de lucru din deputați, reprezentanți ai rectoratului, lideri ai medicilor rezidenți, reprezentați ai Ministerului Finanțelor și ministrul Sănătății, Mircea Buga. În rezultat a apărut acest proiect nou pe care am ținut să-l semneze reprezentanții tuturor fracțiunilor”, a comunicat pentru MedNews Valentina Stratan.

Pentru că mai mulți aleși ai poporului s-au opus anterior, spunând că în caz de malpraxis rezidentul nu poate răspunde în fața legii, nefiind specialist cu diplomă, la proiectul vechi s-a adăugat un amendament care arată că responsabilitatea pentru calitatea actului medical a rezidentului o poartă medicul specialist. De asemenea, în proiectul modificat a fost întocmită și modalitatea de salarizare a rezidentului care se va face „suplimentar bursei în volumul și modul stabilit de Guvern”.

„Am discutat aprins în comisia de profil, fiindcă unii deputați insistă ca banii pentru rezidenți să fie achitați din bugetul de stat, nu din fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM). Am convenit să scriem la capitolul finanțare că medicii rezidenți vor fi plătiți din bugetul de stat, dar în acest an leafa lor va fi plătită din fondurile CNAM. Când va fi programat bugetul de stat, va trebui să se țină cont și de alocări pentru salarizarea rezidenților”, a mai explicat Stratan, care insistă pe remunerarea în formă de salariu. „El este supus impozitărilor și rezidenții vor fi cei care vor câștiga stagiul de cotizare la bugetul social”, și-a motivat opțiunea Valentina Stratan.

Șefa Comisiei de profil, Oxana Domenti, a pomenit proiectul de lege la ceremonia de absolvire a studenților de la USMF. „Comisia vine cu vești bune și optimiste. Proiectul legislativ ce vizează rezidenții are prevederi clare privind drepturile și responsabilitățile medicului rezident, dar și privind deținerea unui salariu suplimentar bursei. Mâine toți parlamentarii vor fi cu gândul la soarta rezidenților”, a spus Oxana Domenti.

Momentan, Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic nu permite „persoanelor care nu deţin diplomă de licenţă la specializare sau certificat de absolvire a internaturii, rezidenţiatului sau secundariatului clinic” să fie angajați, fapt care condiționează angajarea parțială a medicilor rezidenți.

Datele statistice arată că în spitalele din țară au fost angajați 542 de tineri specialiști, din totalul de 1630 de medici rezidenți înscriși la USMF.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Angajarea rezidenților a revenit în vizorul deputaților Reviewed by on . După mai multe dispute privind statutul și salarizarea medicilor rezidenți, problema revine în vizorul Parlamentului. Un grup de lucru format din deputați, repr După mai multe dispute privind statutul și salarizarea medicilor rezidenți, problema revine în vizorul Parlamentului. Un grup de lucru format din deputați, repr Rating: 0
scroll to top