24 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Anticipata demitere a șefei spitalului cu șobolani s-a adeverit
Anticipata demitere a șefei spitalului cu șobolani s-a adeverit

Anticipata demitere a șefei spitalului cu șobolani s-a adeverit

17 aprilie 2015, 12:12

Direcția Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău a făcut publice datele anchetei cu privire la situația de la Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie. Șeful direcției, Mihai Moldovanu, a confirmat că directoarea instituției, Maria Cetulean, a fost demisă, iar șef interimar al spitalului va fi șefa Secției nr.1 a instituției, Carmina Paladi.

UPDATE 13.55: Medicul șef adjunct în problemele epidemiologiei de la Centrul de Sănătate Publică (CSP) Chișinău, Nicolae Furtună, a comunicat pentru MedNews că declarațiile lui Mihai Moldovanu sunt nefondate. „Guzganii sunt problema lui Moldovanu, pentru că la momentul când instituția a fost evaluată, în august 2014, șobolani, șoareci, taracani și alte feluri de balauri acolo nu erau. Ei au apărut acum, la sfârșitul lui martie, când au avut loc rupturi la sistemul de termoficare. Dacă administrația nu și-a făcut griji ca ei să nu fie, ce competență are aici serviciul de supraveghere de stat al CSP? Administrația instituției răspunde de tot binele și răul din instituție”, a explicat pentru MedNews Nicolae Furtună. El a afirmat că, la general, instituția are o dinamică bună la amenajări și reparații, iar controalele se fac o dată în an. Cu toate acestea, Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie a refuzat, la început de an, serviciul de dezinsecție și deratizare. „Instituția are contractat serviciul de dezinsecție și deratizare, dar directorii spun că din lipsă de fonduri aceste servicii nu se execută. Ei (n.r. – managerii de spitale) îmi trimit scrisori de argumentare unde spun că nu au bani pentru deratizări. Eu nu știu dacă le ajunge, nu număr banii nimănui, dar am un teanc întreg de scrisori de la mai multe spitale”, a mai spus Furtună.

Moldovanu a spus că ordinul de demisie a Mariei Cetulean a fost semnat vineri dimineață, iar împreună cu ea vor fi sancționați și șefa secției în care au fost filmați șobolanii, asistenta șefei și alte persoane responsabile. „Sancțiunile vor fi aplicate de noul director, șefa secției nr. 1 a spitalului, Carmina Paladi. Ea va ocupa funcția pe durata desfășurării concursului. De asemenea, numărul de paturi din instituție ar putea să se micșoreze cu 60-80 de unități”, a precizat Moldovanu.

Pacienții internați în secția buclucașă se tratau de TBC multidrogrezistentă, iar pentru continuarea medicației, au fost transferați la Spitalul din Vorniceni. Ca urmare a scandalului, etajele întâi și doi eu fost conservate și deratizate, dar Mihai Moldovanu spune că acestea riscă să nu mai fie deschise. Clădirea spitalului nu are temelie și este construită direct pe pământ. „Acolo unde există bloc alimentar și loc amenajat pentru deșeuri este foarte posibil să apară și rozătoare”, a specificat șeful Direcției.

Întrebat de ce s-a ajuns la o asemenea situație și de ce nu a fost monitorizat spitalul înainte, șeful Direcției Sănătății a menționat că trebuia să fie informat de către administrația spitalului și de Centrul de Sănătate Publică (CSP) Chișinău despre situația sanitară din instituție. „Nu știu cum a fost eliberată în august prescripția sanitară acestui spital. Eu nu pot să stau acolo permanent, am alocat banii necesari. Ce, trebuie să stăm împreună cu ministrul la poarta instituției să-i păzim? De ce directorul nu și-a stabilit prioritățile astfel încât să facă reparație în spațiile acelea? Spitalele întotdeauna au bani. Ele au bugete impunătoare, iar pentru deratizarea a 12 mii de metri pătrați au fost necesare 12 mii de lei”, a menționat Moldovanu, specificând că o parte din responsabilitate o poartă și CSP Chișinău.

Șefa Centrului de Sănătate Publică Chișinău, Luminița Suveică, nu a fost de găsit pentru a comenta situația.

Moldovanu a recunoscut că anterior și în alte spitale municipale au avut loc incidente similare. „Nu avem bani pentru a acoperi toate problemele. La Spitalul de Ftiziopneumologie stau pacienți specifici, adesea neascultători. Posibil că anume specificul spitalului a condus la asemenea condiții”, a menționat Moldovanu.

Anastasia Rusu, Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Anticipata demitere a șefei spitalului cu șobolani s-a adeverit Reviewed by on . Direcția Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău a făcut publice datele anchetei cu privire la situația de la Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie. Șeful dire Direcția Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău a făcut publice datele anchetei cu privire la situația de la Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie. Șeful dire Rating: 0
scroll to top