13 septembrie 2019

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Anual, fiecare al cincilea copil din Moldova este internat în spital
Anual, fiecare al cincilea copil din Moldova este internat în spital

Anual, fiecare al cincilea copil din Moldova este internat în spital

28 mai 2015, 14:11

Aproape 4 mii de copii din Moldova suferă de tulburări mentale și de comportament. Această cifră constituie 28 la sută din numărul total al bolnavilor. Datele statistice arată că cel mai frecvent copiii suferă de tulburări mentale și de comportament cu caracter nepsihotic, inclusiv psihoză și demență în epilepsie.

Numai în anul 2014 au beneficiat de asistență consultativă peste 500 de copii. Tot anul trecut, zilnic, au fost internaţi câte 39 de copii cu boli infecţioase. Cifra este în descreștere comparativ cu anul precedent când s-au înregistrat 58 copii zilnic. În medie, la 100 mii de copii revin 95 cazuri de infecţii cu salmoneloze, 90 cazuri de scabie, 150 cazuri de pediculoză şi 16 cazuri de dizenterie bacteriană. Comparativ cu 2013, numărul cazurilor de pediculoză şi infecţii cu salmoneloze este în creştere.

Pe parcursul anului 2014 au fost recunoscuţi cu dezabilităţi primare 1,5 mii copii, 65% provenind din mediul rural. Fiecare al treilea copil diagnosticat are vârsta de până la 2 ani, iar fiecare al patrulea are între 3-6 ani.

Pe de altă parte, în anul 2014, numărul cazurilor noi de tumori maligne s-a redus cu 7,4%, iar la 100 mii de copii de până la 17 ani revin în medie 10,9 cazuri noi. În structura morbidităţii prin tumori maligne prevalează ţesutul limfoid, hematopoietic şi înrudite – 42,7%, glanda tiroidă – 9,3%, oasele şi cartilajele articulare – 8,0%, tumorile maligne ale pielii – 6,7%, ţesut mesotelial şi ţesuturi moi – 6,7%, creier şi alte părţi ale sistemului nervos central – 5,3%.

În cazul maladiilor transmise pe cale sexuală se atestă o tendinţă de majorare a incidenţei în cazul copiilor de până la 14 ani şi o scădere în cazul celor cu vârsta de 15-17 ani, deși adolescenţii din acest grup au o incidenţă mult mai mare, respectiv sunt mult mai vulnerabili.

Totodată, la 10 de mii de copii le revin 7 medici pediatri. Anual, este internat în instituţiile spitaliceşti fiecare al cincilea copil.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Anual, fiecare al cincilea copil din Moldova este internat în spital Reviewed by on . Aproape 4 mii de copii din Moldova suferă de tulburări mentale și de comportament. Această cifră constituie 28 la sută din numărul total al bolnavilor. Datele s Aproape 4 mii de copii din Moldova suferă de tulburări mentale și de comportament. Această cifră constituie 28 la sută din numărul total al bolnavilor. Datele s Rating: 0
scroll to top