23 aprilie 2016

Acasă » Știri » Apel către donatori pentru susținerea serviciului radioterapeutic din cadrul Institutului Oncologic
Apel către donatori pentru susținerea serviciului radioterapeutic din cadrul Institutului Oncologic

Apel către donatori pentru susținerea serviciului radioterapeutic din cadrul Institutului Oncologic

7 iulie 2015, 19:32

Deputaţii Comisiei Parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie a Parlamentului Republicii Moldova au făcut un apel către organizaţiile internaţionale, misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova, donatorii străini şi naţionali, în vederea depășirii situației create la Instituția Medico-Socială Publică  IMSP Institutul Oncologic.  Apelul vine ca urmare a vizitei de lucru efectuate recent de către deputații Comisiei de profil la această instituție medicală,  în cadrul căreia legislatorii au contstat lipsa necesarului dispozitivelor medicale în cadrul Serviciului radioterapeutic, fapt care pune în pericol tratamentul radioterapic al pacienților.

În documentul făcut public marți de deputați se arată:

«Comisia protecţie socială, sănătate şi familie a Parlamentului Republicii Moldova îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia critică a serviciului radioterapeutic din cadrul IMSP Institutul Oncologic – unica instituție din Republica Moldova, care acordă asistență medicală specializată bolnavilor oncologici.

La fel ca şi în întreaga lume, cancerul constituie pentru ţara noastră o problemă majoră de ordin social. Dinamica anuală în creştere a morbidităţii şi a mortalităţii prin cancer este alarmantă, maladia plasîndu-se pe poziţii de top în rîndul cauzelor deceselor din ţară. Anual, în cadrul Institutului Oncologic se tratează peste 25 mii de bolnavi, iar cca 5 mii de pacienți beneficiază de tratament radioterapeutic de sine stătător sau în combinație cu alte metode.

Deși statistica din ultimii ani denotă ca numărul pacienților ce necesită tratament radioterapeutic este în continuă creștere, Institutul Oncologic se confruntă cu probleme grave în ceea ce priveşte dotarea cu dispozitive medicale radioterapeutice necesare. Actualmente, dispozitivele existente  atestă un grad înalt de uzură, instituția fiind asigurată cu tehnică specializata în proporţie de doar 30 la sută din necesităţi. În aceste condiţii, solicitarea (sarcina) zilnică a unui dispozitiv este de trei ori mai mare in comparație cu normele internaționale.

În lipsa unei soluții urgente pentru problemele ce ţin de modernizarea serviciului radioterapeutic al Institutului Oncologic perspectiva activității acestuia rămâne şi mai sumbră în următorii ani, fapt ce pune în pericol iminent starea pacienţilor oncologici şi a funcţionării sistemului medical integrat  al instituţiei.

În  condiţiile de austeritate prin care trece la momentul actual ţara noastră şi, implicit, întreg  sistemul de sănătate  din republică, eforturile instituţiilor statului rămân diminuante fără un suport financiar din partea donatorilor străini şi naţionali.

Având în vedere necesitatea soluţionării neîntârziate a acestei probleme stringente şi considerînd-o drept una din priorităţile actuale din domeniul sănătăţii, întru susţinerea miilor de bolnavi oncologici, care se tratează la Institutul Oncologic din Moldova precum şi în numele colectivului acestei instituții medicale de prestigiu, Comisia parlamentară protecţie socială, sănătate şi familie  face apel la comunitatea donatorilor naţionali şi internaţionali în vederea identificării de soluţii şi acordării unui suport financiar pentru modernizarea serviciului radioterapeutic din cadrul acestei instituţii medicale».

Comisia Parlamentară protecţie socială, sănătate şi familie a Parlamentului Republicii Moldova

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Apel către donatori pentru susținerea serviciului radioterapeutic din cadrul Institutului Oncologic Reviewed by on . Deputaţii Comisiei Parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie a Parlamentului Republicii Moldova au făcut un apel către organizaţiile internaţionale, m Deputaţii Comisiei Parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie a Parlamentului Republicii Moldova au făcut un apel către organizaţiile internaţionale, m Rating: 0
scroll to top