18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Aspirina, pusă în vânzare în 1903, pe 10 octombrie
Aspirina, pusă în vânzare în 1903, pe 10 octombrie

Aspirina, pusă în vânzare în 1903, pe 10 octombrie

10 octombrie 2014, 9:46

În 1903, Compania Bayer, din Germania, a pus în vânzare pentru prima dată aspirina. Noul medicament a fost obținut de chimistul bavarez, Felix Hoffman, pentru a ameliora reumatismul tatălui său. Aspirina a fost derivată la început din acidul salicilic, un extract din coajă de salcie, dar în 1899 Bayer a realizat un procedeu de a–l obține prin sinteză. Acesta a fost primul medicament de sinteză și începutul industriei farmaceutice.

Rolul lui Hipocrate în descoperirea preparatului

Cu toate acestea, preparatul era cunoscut încă în Grecia Antică, doar că într-o altă formă. Medicul Hipocrate scria în secolul al V-lea î.Hr. despre o pudră amară extrasă din scoarța de salcie care avea puterea de a ușura durerile și de a reduce febra. Acest remediu este menționat în texte antice din Sumer, Egipt și Asiria. De asemenea, amerindienii foloseau scoarța de salcie pentru a ușura durerile de cap, febra, durerile de mușchi și reumatismul. Preotul Edmund Stone, din Chippind Norton, Anglia, a notat în 1763 că scoarța salciei este un remediu eficace împotriva febrei.

Extractul activ al scoarței, numit salicină, după numele latin pentru salcia albă, a fost izolat în forma sa cristalină în 1828, de către farmacistul francez Henri Leroux și chimistul italian Raffaele Piria, care au reușit să separe acest acid în forma sa pură. Salicina este foarte acidă când este într-o soluție apoasă saturată, având un nivel pH de 2,4, de aici numele de acid salicilic.

În 1839 s-a observat că acidul salicilic cauza probleme digestive, cum ar fi, de exemplu, iritarea stomacului sau diaree.

Din Grecia Antică, la Bayer

Abia în 1897, Felix Hoffman de la compania Bayer a înlocuit una dintre grupele funcționale hidroxil din acidul salicilic, cu o grupă acetil, care reducea semnificativ efectele negative.

Cine a descoperit acidul acetilsalicilic este o problemă destul de controversată. Oficial, inventatorul aspirinei a fost Felix Hoffman. Pe de altă parte, Arthur Eichengrun a spus în 1949 că el a plănuit și dirijat sinteza aspirinei, pe când rolul lui Hoffmann a fost doar sinteza inițială a medicamentului, folosind procesul lui Eichengrün. Versiunea lui Eichengrün a fost ignorată de istorici și chimiști până în 1999, când Walter Sneader de la Departamentul de Științe Farmaceutice de la Universitatea din Strathclyde (Glasgow, Regatul Unit) a reexaminat cazul și a ajuns la concluzia că Eichengrün a avut dreptate și că într-adevăr el este cel care ar trebui recunoscut pentru invenția aspirinei. Compania Bayer nu recunoaște această variantă nici până în ziua de astăzi.

Aspirina este un medicament antiinflamator non-steroidian din familia salicilaților, folosit în general ca un analgezic minor, ca antipiretic, sau ca antiinflamator. În plus, aspirina în doze mici are un efect anticoagulant și este folosit pe termen lung ca să diminueze riscul de infarct.

Pentru MedNews: Marina Lița

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Aspirina, pusă în vânzare în 1903, pe 10 octombrie Reviewed by on . În 1903, Compania Bayer, din Germania, a pus în vânzare pentru prima dată aspirina. Noul medicament a fost obținut de chimistul bavarez, Felix Hoffman, pentru a În 1903, Compania Bayer, din Germania, a pus în vânzare pentru prima dată aspirina. Noul medicament a fost obținut de chimistul bavarez, Felix Hoffman, pentru a Rating: 0
scroll to top