24 octombrie 2019

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » ATENȚIE! Piața moldovenească, invadată cu „harbuji” toxici
ATENȚIE! Piața moldovenească, invadată cu „harbuji” toxici

ATENȚIE! Piața moldovenească, invadată cu „harbuji” toxici

16 iulie 2015, 16:33

A început sezonul intoxicațiilor cu pepene verde. Doar în ultima săptămână s-au atestat cel puțin nouă cazuri de intoxicație cu pepene verde. Medicii atenționează populația să nu consume „harbuz” de import, dar să aștepte produsele autohtone.

Deși este un produs foarte bun pentru organism, cu un conținut mare de minerale și vitamine, pepenele verde provoacă, de foarte multe ori, intoxicații serioase. „Harbuzul este un produs diuretic foarte bun, contribuie la schimbul de substanțe. Totodată, este foarte periculos, pentru că sunt multe cazuri de injectare a produsului cu pesticide”, a comunicat pentru MedNews medicul nutriționist, Lucreția Catană.

Ea a specificat că doar în ultimele zile a aflat de cel puțin nouă cazuri de intoxicație cu pepene verde. „Nimeni nu poate să garanteze calitatea, excluderea factorilor nocivi. Harbuzul este injectat și, din exterior, nu se vede că este dăunător. Doar când este tăiat se vede că are fâșii albe și gust nespecific. Dar nu doar pesticidele și îngrășămintele sunt periculoase pentru sănătate, ci  și condițiile de păstrare și comercializare”, a spus Catană.

Pepenele verde este contraindicat pacienților cu pancreatită, ulcer gastric. De asemenea, pacienții cu diabet zaharat trebuie să consume limitat pepenele verde.

Ciudat este faptul că autoritățile responsabile de protecția consumatorilor nu au inițiat încă nici un fel de controale în ceea ce privește calitatea „harbujilor” vânduți pe piața din Moldova. „Deocamdată nu au „venit” petiții referitor la calitatea harbuzului sau neconformități în păstrarea și comercializarea produsului. Săptămâna viitoare intenționăm să facem un control pentru a examina calitatea și dacă agenții economici au autorizare de vânzare. Din experiența anilor trecuți știm că primele produse aveau procentul de reziduuri – pesticide, ierbicide mărit”, a comunicat pentru MedNews reprezentantul Agenției pentru Protecția Consumatorului, Veaceaslav Ceaglei.

Pentru a verifica calitatea produselor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor primește sesizări de la Centrul Național de Sănătate Publică și poate iniția controale. „Producătorii locali și importatorii trebuie să dețină certificatul de inofensivitate al produsului. Persoanele care vând produse pe marginea drumului nu au autorizație de comercializare și astfel, încalcă ordinea publică. Fiecare cetățean care vrea să cumpere un harbuz are dreptul să ceară autorizația și certificatul de inofensivitate de la orice vânzător, indiferent de locul de comercializare”, a comunicat pentru MedNews purtătorul de cuvânt al Agenției, Victor Tocan.

Experții în fertilizare agricolă menționează că nu îngrășămintele în sine, dar cantitatea excesivă folosită în creșterea pepenilor verzi provoacă probleme de sănătate. „Intoxicațiile sunt provocate de faptul că se acumulează nitrați în produse. O altă cauză este că aceste pesticide nu sunt folosite la timp. Dacă aceste îngrășăminte sunt folosite conform indicațiilor, ele nu sunt nocive pentru sănătate”, a spus consultantul pentru afaceri în agricultură, Igor Ciobanu.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
ATENȚIE! Piața moldovenească, invadată cu „harbuji” toxici Reviewed by on . A început sezonul intoxicațiilor cu pepene verde. Doar în ultima săptămână s-au atestat cel puțin nouă cazuri de intoxicație cu pepene verde. Medicii atenționea A început sezonul intoxicațiilor cu pepene verde. Doar în ultima săptămână s-au atestat cel puțin nouă cazuri de intoxicație cu pepene verde. Medicii atenționea Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top