17 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Atenție, se evaluează siguranța spitalelor în cazuri de dezastre și situații excepționale
Atenție, se evaluează siguranța spitalelor în cazuri de dezastre și situații excepționale

Atenție, se evaluează siguranța spitalelor în cazuri de dezastre și situații excepționale

16 mai 2016, 15:21

68 de spitale au intrat în proces de evaluare a siguranței în cazuri de dezastre și situații excepționale pentru sănătatea publică. Până la sfârșitul lunii septembrie în 62 de spitale publice, 5 departamentale și 1 spital privat  va fi evaluat procesul siguranței sistemului spitalicesc în caz de: cutremure de pământ, inundații, explozii otrăviri în masă, epidemii ori avarii ale sistemelor inginerești pentru a stabili capacitatea de rezistență a impactului și păstrarea  funcționalității sistemului în timpul și după producerea dezastrelor.

„Este a doua evaluare a sistemului pe care o facem conform cu standardele OMS la noi în țară, după ce în anul 2010, Republica Moldova a fost una din primele țări din lume și Europa care au implementat acest sistem de management al urgențelor de sănătate publică”, susține Mihai Pîslă, membru al Comisiei specializate a Ministerului Sănătății în domeniul medicinii de urgență și dezastre și coordonatorul echipei de evaluare a siguranței spitalelor.

Astfel, conform primului raport de evaluare a siguranței sistemului spitalicesc în caz de dezastre și situații excepționale, Republica Moldova are un  indice mediu de pregătire. Potrivit lui Mihai Pîslă acum șase ani, sistemul avea lacune în siguranța rețelelor inginerești, adică asigurare cu apă, electricitate, încălzire și siguranța logistică, managementul comunicării și informării în caz de dezastre și pregătirea personalului. După realizarea aceste evaluări apreciată înalt de OMS, țara noastră  a elaborat un Plan de fortificare a siguranței spitalelor din Republica Moldova pentru anii 2012-2016 (Ordinul MS nr.1033 din 16.10.12). Programul prevedea realizarea unui șir de activități pentru înlăturarea lacunelor și reevaluarea complexă în anul curent a tuturor spitalelor publice din țară.

„Până acum am reușit să evaluăm spitalele din municipiul Chișinău, iar în prezent am inițiat evaluarea în raioane. Sunt plăcut surprins că unele spitale în colaborare cu fondatorii săi  au instalat sisteme de aprovizionare cu energie electrică și termică nu doar cu gaze, dar și combustibil, ori resurse de energie”, a mai comunicat coordonatorul echipei de evaluare a siguranței spitalelor, Mihai Pîslă.

Metodologia de apreciere a indicelui de siguranță a spitalelor constă în evaluarea unui șir de parametri ce caracterizează: siguranța structurală (fundamentul și carcasa portantă),  siguranța nestructurală (rețelele inginerești) și siguranța funcțională (planificarea și  pregătirea personalului). Valoarea indicelui siguranții spitalului este exprimată in cifre și poate varia de la 0 până la 1,0.

Expertul a informat că raportul cu date preventive despre pregătirea unităților spitalicești va fi pregătit la sfârșitul acestei luni: „Acest indicator al siguranței spitalelor este deosebit de informativ și pentru managementul calității serviciilor medicale, dar și pentru pacienți, deoarece el oferă date despre siguranța serviciilor prestate, bunăoară, în cazurile când spitalele pot avea un aflux dublat sau triplat de pacienți”.

Programul de evaluare a siguranței spitalelor este finanțat de OMS, iar experiența Republicii Moldova în acest domeniu va putea fi împărtășită a nivel mondial și va demonstra capacitatea țării de a furniza date tehnice pentru asistența tehnică în managementul       urgențelor de sănătate publică, o prioritate în activitatea comunității medicale la nivel mondial, regional și local.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Atenție, se evaluează siguranța spitalelor în cazuri de dezastre și situații excepționale Reviewed by on . 68 de spitale au intrat în proces de evaluare a siguranței în cazuri de dezastre și situații excepționale pentru sănătatea publică. Până la sfârșitul lunii sept 68 de spitale au intrat în proces de evaluare a siguranței în cazuri de dezastre și situații excepționale pentru sănătatea publică. Până la sfârșitul lunii sept Rating: 0
scroll to top