29 septembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Ați tăiat deja porcul? RISC MAJOR DE TRICHINELOZĂ!
Ați tăiat deja porcul? RISC MAJOR DE TRICHINELOZĂ!

Ați tăiat deja porcul? RISC MAJOR DE TRICHINELOZĂ!

23 decembrie 2014, 12:52

Dacă aţi tăiat deja porcul, aţi cumpărat carne de porc de la prieteni sau aveţi în plan să îl sacrificaţi, pentru a evita petrecerea sărbătorilor pe un pat de spital, medicii vin cu câteva recomandări.

Principala boală care pune în pericol viaţa moldovenilor în pragul sărbătorilor este trichineloza. Aceasta este răspândită în întreaga lume, fiind determinată de un vierme nematod Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.

Semnele clinice sugestive pentru diagnostic sunt tulburările digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie. Boala nu se transmite de la om la om. În vederea prevenirii îmbolnăvirii, medicii recomandă controlarea trichineloscopică a cărnii porcului sacrificat în gospodăria proprie sau a celei de vânat (în vederea evidenţierii absenţei trichinella spiralis), în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi respectarea recomandărilor acestora: achiziţionarea cărnii numai din centre comerciale specializate, autorizate igienico-sanitar, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar şi renunţarea la obiceiuri culinare riscante precum consumul de carne sau preparate de carne crudă sau insuficient prelucrată termic. Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.

Statisticile arată că, cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în perioada sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradițional, se taie un număr mare de porci crescuți în sistem gospodăresc, iar o parte dintre consumatori achiziționează și consuma carne de porc comercializată clandestin, fără să testeze carnea prin examen trichineloscopic punând în pericol sănătatea și viața tuturor celor care consumă carne neverificată.
Gabriel Stănculescu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Ați tăiat deja porcul? RISC MAJOR DE TRICHINELOZĂ! Reviewed by on . Dacă aţi tăiat deja porcul, aţi cumpărat carne de porc de la prieteni sau aveţi în plan să îl sacrificaţi, pentru a evita petrecerea sărbătorilor pe un pat de s Dacă aţi tăiat deja porcul, aţi cumpărat carne de porc de la prieteni sau aveţi în plan să îl sacrificaţi, pentru a evita petrecerea sărbătorilor pe un pat de s Rating: 0
scroll to top