16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » Aurel Batrînac: „Inima trebuie scoasă din piept în timp ce bate”
Aurel Batrînac: „Inima trebuie scoasă din piept în timp ce bate”

Aurel Batrînac: „Inima trebuie scoasă din piept în timp ce bate”

20 noiembrie 2014, 11:54

Nu este doar un titlu care suscită interes, ci o procedură chirurgicală. Când cineva primește vestea dureroasă: „ne pare rău, dar fiul dumneavoastră nu mai poate fi salvat”, altcineva primește o speranță: „Felicitări, fiul dumneavoastră va primi o inimă nouă”… Aurel Batrînac este cardio-chirurgul care în scurt timp va „asambla” și „dezasambla” inimi în Moldova. Dacă anul viitor va apărea vreun potențial donator compatibil cu cineva din lista de așteptare, în Moldova va fi efectuat primul transplant de inimă.

 

MedNews: Cât de pregătiți sunt medicii moldoveni de efectuarea unor intervenții atât de complicate cum este transplantul de inimă?

Aurel Batrînac: Împreună cu o echipă de medici de la Spitalul Republican am fost la instruire în Spania, unde am studiat experiența catalanilor. Au unul din cele mai bune sisteme din lume în ceea ce privește efectuarea transplanturilor. Este un segment foarte specific, extrem de sensibil și complex. Reușita depinde de fiecare etapă. Am lucrat în programul de transplant din Rusia și Germania, dar sistemele lor aveau anumite probleme, carențe. Modelul spaniol este perfect. Au muncit mult până l-au adus la acest nivel. În plus, Guvernul spaniol susține masiv acest domeniu. Agenția catalană de transplant va fi partenerul nostru în dezvoltarea transplantologiei în Moldova – ne va oferi baza legislativă pe care noi va trebui să o ajustăm la realitățile noastre ca să ne putem mișca mai dinamic.

MedNews: De ce avem nevoie ca să putem demara transplantul cardiac în Moldova?

Aurel Batrînac: O înțelegere clară a situației din partea Guvernului. Sunt necesare o serie de reglementări, pentru ca programul de transplant să funcționeze. Acum suntem pregătiți în proporție de 60%. Baza legală deja este. Dacă va exista susținere politică și financiară, în 2015 vom face primul transplant de inimă. Sperăm ca până la sfârșitul lunii noiembrie să primim și restul utilajului necesar pe care l-am comandat. Mai avem nevoie și de unele medicamente care sunt foarte scumpe, iar unele nici nu se găsesc în Moldova.

MedNews: Cine vor fi donatorii?

Aurel Batrînac: În primul rând este vorba de compatibilitate cu cei din lista de așteptare. Se poate întâmpla ca și un an de zile să nu apară nici un donator. Trebuie organizate foarte bine atât grupurile de prelevare, cât și grupurile de transplant, dar și să punem strict la punct listele de așteptare. Pentru aceasta e nevoie de finanțare. Trebuie să se lucreze masiv asupra sensibilizării societății. Este extrem de importantă implicarea medicilor, jurnaliștilor, bisericii și societății civile, pentru a le explica oamenilor care este scopul și pentru ce se face transplantul cardiac. Pot apărea multe speculații. De exemplu, în lista de așteptare sunt 30 de pacienți. Fiecare speră că el va fi următorul și că îi va fi transplantată o inimă nouă. Dar apare un caz grav și se face transplantul. Ceilalți vor spune: „Aha, dacă ne-au „sărit”, înseamnă că s-au dat bani”. E vorba de mentalitate și de capacitatea de a explica procedura de selectare a celor care vor beneficia de o inimă nouă.

MedNews : De câte echipe e nevoie pentru a efectua transplantul?

Aurel Batrînac: E nevoie de echipe foarte bine pregătite. Este echipa cardiologică… Ea pregătește pacientul până la transplantare. Îi face toate testele, etc. Urmează echipa de prelevare, echipa de transplantare, de anestezie și terapie intensivă. Mai este și echipa care urmărește pacientul după transplantul cardiac. Rolul acesteia nu este mai puțin important, fiindcă omul acesta se întoarce în societate, reintră în regimul obișnuit care e plin de riscuri: poate să facă o pneumonie, o gastrită sau orice altă complicație. Când primește imunosupresive (preparate pentru prevenirea respingerii noului organ), medicamentele trebuie dozate foarte bine. Specialiștii trebuie pregătiți minuțios în acest sens.

MedNews : Inclusiv medicii de familie?

Aurel Batrînac: Nu o să reușim să pregătim toți medicii de familie. Ar fi bine ca medicul de familie care are un pacient căruia i s-a făcut transplant de cord pe sectorul său să conlucreze cu noi, să știe ce trebuie să facă, la ce trebuie să fie atent, cum să-i acorde primul ajutor până la momentul transportării la noi.

MedNews: Câți ani se află pacientul la evidența medicului după transplant?

Aurel Batrînac: Toată viața. În primul an se face biopsia. Se introduce un cateter prin venă, care ajunge în inimă, se ia o bucățică de țesut (de inimă) și se analizează la microscop, pentru a vedea dacă organismul a primit organul transplantat sau dacă l-a respins. Ulterior, această procedură se repetă la trei, cinci, șapte și zece ani. După transplantul de lungă durată se face coronarografia, deoarece există forme de rejectare a organului care nu se văd la microscop, dar se evidențiază prin blocarea arterelor coronare, cele care transportă sângele la mușchii inimii.

MedNews: Câți ani trăiește un pacient cu o inimă transplantată?

Aurel Batrînac: În primii 10 ani după transplant, rata de supraviețuire este de 50 la sută. Depinde foarte mult de cât de rezistent este organismul, de vârstă, de patologiile asociate. Un pacient cu o inimă transplantată poate trăi până la 30 de ani. Letalitatea postoperatorie este de 20 la sută. Alți 30 la sută se sting în primii 10 ani după operație. Până la 5% mor în fiecare an. Dacă supraviețuiește primul an după transplant, putem spune că inima s-a integrat foarte bine. Dar pentru că pacienții primesc multe medicamente imunosupresive, crește riscul de a face cancer sau infecții care, uneori, nu mai reacționează la antibiotice. Imunitatea organismului scade.

MedNews: Câte persoane sunt acum în lista de așteptare? Sunt și copii?

Aurel Batrînac: Nu avem o listă formată. Sunt vreo 20 de persoane care stau la noi la evidență și cărora le-am făcut deja unele teste. Da, sunt și doi copii care au nevoie de o inimă nouă. Dar transplantul de inimă la copii este o temă foarte sensibilă. De multe ori, rezultatele sunt foarte proaste, de aceea acest segment nici nu este dezvoltat. Dar oricine are dreptul la viață și se gândește că se poate produce o minune.

MedNews:  Cine sunt oamenii incluși în lista de așteptare?

Aurel Batrînac: Sunt pacienți bolnavi în fază terminală și care nu pot fi tratați prin alte metode decât prin schimbarea inimii.

MedNews:  Există un preț aproximativ al unui transplant de cord?

Aurel Batrînac: În Spania, această intervenție costă între 120 – 150 de mii de euro. În Germania, doar procedura de transplant costă de la 150-200 de mii, fără cheltuielile legate de donare, teste și medicamente. Prețul mai depinde și de perioada postoperatorie. Pacientul poate sta o lună în spital, dar poate sta și jumătate de an și atunci costurile sunt diferite. Cred că în Moldova, transplantul de cord va costa aproximativ 100 de mii de euro.

MedNews: Banii vor veni de la CNAM?

Aurel Batrînac: Sperăm că banii vor fi alocați de CNAM. Dacă nu, putem urma exemplul altor țari care au implementat programe naționale, iar atunci când este nevoie, banii sunt transferați spitalului care efectuează transplantul.

MedNews: Din acești bani, ce sumă revine personalului medical?

Aurel Batrînac: Nu sunt calculate costuri suplimentare pentru manoperă. Asta e o problemă, pentru că medicii ar trebui remunerați suplimentar. De obicei, transplanturile se fac noaptea, în stare de urgență, când trebuie să-l chemi pe medic de acasă. La primul, al doilea sau al treilea transplant motivația e alta decât cea financiară. În general, serviciul nostru este mai complicat. Chirurgii cardiaci vin la lucru la ora 7.00 și pleacă acasă după ora 22.00.

În Moldova, chirurgie cardiacă se face doar la Spitalul Republican. Și asta în condițiile în care ponderea bolilor cardiovasculare în nivelul general al mortalității este de 65%. Avem doar două săli de operații. Ar fi necesară cel puțin încă o astfel de sală. Pentru Moldova, necesitățile ar fi de 3.000 de operații pe cord anual. Noi facem, însă, aproape 1.000 de operații pe an. Încă 250 de astfel de intervenții chirurgicale le facem la un spital privat din capitală. Resurse umane avem, echipa este – nu ne ajung săli de operație.

MedNews: Ați spus că va fi făcută o listă de așteptare. Cum vor fi selectate persoanele care vor beneficia de o inimă nouă?

Aurel Batrînac: Să zicem că avem o listă de așteptare de 30-50 de persoane și avem și un potențial donator – o persoană care a intrat în moarte cerebrală, dar care are inima bună și poate fi transplantată. Se fac toate testele, apoi sunt implicați neurologi, psihiatri, preoți și comisia de etică care stabilește moartea cerebrală. În acel moment vin rudele și le anunțăm despre imposibilitatea de a mai salva acea persoană – că are inima, ficatul și rinichii buni, care ar putea salva alte vieți. Dacă rudele sunt de acord, luăm analizele donatorului și facem un crossmatch virtual cu analizele celor din lista de așteptare pentru a vedea care din ei este cel mai compatibil cu organul donatorului. Organul este transplantat persoanei compatibile și nu în ordinea în care au fost incluși în lista de așteptare. Anual, vom putea face maximum 7 transplanturi de cord.

MedNews: Ce se întâmplă cu inima donatorului care nu este compatibilă cu nici o persoană din listă?

Aurel Batrînac: Păi, ce să se întâmple…? Moare!…

MedNews: Nu poate fi transportată de urgență colegilor din România sau din alte țări?

Aurel Batrînac: Este o problemă prea sensibilă. Moldova nu face parte din „programul Eurotransplant”. Este important ca din momentul când se prelevează inima și până la transplantare să nu treacă mai mult de patru ore. România se pregătește ca, începând cu anul viitor, să fie inclusă într-un program zonal Eurotransplant din care vor face parte România, Croația și Ungaria. Germania ar fi interesată să intrăm cu ei într-un program de Eurotransplant, pentru că de la Chișinău până la Francfurt sunt două ore de zbor. Ei sunt gata să vină și cu avionul…

MedNews: Câți oameni sunt implicați în transplantul de inimă?

Aurel Batrînac: Cam 20 de specialiști sunt implicați doar în procedura de prelevare, transplant și de urmărire postoperatorie, plus asistentele medicale și medicii anesteziști.

MedNews: Câte ore durează o operație de transplant?

Aurel Batrînac: Operația durează până la 8 ore. Nu e cea mai lungă operație. Transplantul cardiac reprezintă o procedură tehnică. De exemplu, la o mașină este mult mai simplu să înlocuiești motorul decât să-l repari. L-ai dezasamblat și ai asamblat altul. Transplantul de inimă este ceva asemănător. Trebuie doar să ai imaginație și construcția 3D virtual ca să o coși în poziția care trebuie, să măsori cu ochii și să calculezi tridimensional. Procedura de coasere se face pe cordul stopat și trebuie să fie perfectă, altfel, atunci când  pornim inima – înțelegeți ce se întâmplă…

MedNews: Care este „durata de viața” a unei inimi prelevate?

Aurel Batrînac: Din momentul când prelevăm inima de la donator și până ajunge la beneficiar, nu trebuie să treacă mai mult de patru ore. În acest timp, păstrăm inima într-o soluție specială. Cu cât trece mai mult timp, cu atât riscul de a nu mai putea porni inima e mai mare. Ea își pierde funcționalitatea. Comparativ cu transplanturile de ficat și renal, rata de supraviețuire în cazul transplantului de cord este mult mai mică.

MedNews: Ce calități trebuie să posede un cardio-chirurg?

Aurel Batrînac: Trebuie să ai talent, dar trebuie și să muncești foarte mult. În cei 25 de ani de activitate, am citit foarte mult. Zi și noapte. Trebuie să cunoști multe limbi, să știi să comunici ca să fii acceptat atunci când te duci undeva să înveți. Trebuie să ai puterea de a convinge și de a lua decizii, să fii și curajos. E necesar să fii foarte bine pregătit fizic, pentru că stai câte 12-14 ore în sala de operație. Trebuie să ai ochi buni și mâini puternice. Să fii corect cu oamenii, să le sari în ajutor atunci când îți stă în puteri să o faci. Nu noi le-am dat viață și nu noi trebuie să le-o luăm.

Pentru MedNews: Violeta Colesnic

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Aurel Batrînac: „Inima trebuie scoasă din piept în timp ce bate” Reviewed by on . Nu este doar un titlu care suscită interes, ci o procedură chirurgicală. Când cineva primește vestea dureroasă: „ne pare rău, dar fiul dumneavoastră nu mai poat Nu este doar un titlu care suscită interes, ci o procedură chirurgicală. Când cineva primește vestea dureroasă: „ne pare rău, dar fiul dumneavoastră nu mai poat Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top