17 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Autoritatea de politici în Sănătate este îngrijorată de agresivitatea adolescenților
Autoritatea de politici în Sănătate este îngrijorată de agresivitatea adolescenților

Autoritatea de politici în Sănătate este îngrijorată de agresivitatea adolescenților

30 martie 2016, 15:25

Adolescenții din Republica Moldova nu se spală regulat pe dinți, sunt mai agresivi, dar au o satisfacție de viață mai mare decât semenii lor din alte 43 țări, incluse în studiul OMS „Sănătatea adolescenților, factorii determinanți comportamentali și sociali”.

Datele cercetării, realizate în anul 2014 au fost făcute public, miercuri, 30 martie 2016, de către Ministerul Sănătății, biroul OMS în Republica Moldova și reprezentanții echipei naționale de cercetare în Comportamente de Sănătate ale Copiilor de vârstă Școlară (CSCȘ), în cadrul unei conferințe de presă.

Studiul s-a extins asupra unui eșantion de 6000 de adolescenți încadrați în procesul de învățământ, cu vârsta cuprinsă între 11-17 ani și a scos la iveală cele mai grave probleme de comportament cu impact asupra  sănătății.

„Pentru prima dată în țara noastră a fost evaluată bunăstarea psihologică a adolescenților, modul de alimentație, fenomenul bulling-ului, relațiile cu școala, părinții și semenii, consumul de alcool, dar și cazurile de rănire sau accidentare”, susține Galina Leșco, autoarea raportului și coordonatorul echipei naționale de cercetare CSCȘ.

Rezultatele indică un nivel alarmant de agresivitate printre adolescenți. Acest lucru se datorează, întâi de toate, lipsei de afecțiune de care suferă copiii ai căror părinți sunt plecați peste hotare. Studiul arată că la 1 din 3 adolescenți, cel puțin un părinte este plecat la muncă peste hotare, iar la circa 10% dintre adolescenți lipsesc ambii părinți.

În opinia psihologului Irina Novac: „Presiunile sociale generează lacune emoționale în familie, care sunt în măsură să sporească gradul de agresivitate al copiilor și adolescenților. Stresul din societate răpește părintele din relația lui cu copilul, iar aceste goluri duc la conflicte interne, generând, ulterior nevroze și crize de vârstă la 7, 12, 13, 15, 17 ani, când unii copii manifestă agresivitate, iar alții dimpotrivă, devin victime ale acestui fenomen.”

Potrivit studiului, adolescenții moldoveni utilizează mai des alcool, dar mai rar apelează la consumul de cânepă. Fetele își impun restricții în alimentație, generând un comportament bazat pe stereotipuri, legate de gender, iar băieții sunt mai des afectați de obezitate. Și unii, și ceilalți consumă foarte rar fructe, dar se laudă că practică destul de des sportul. „Subiectele „delicate” cum ar fi: comportamentul sexual, maladiile sexual transmisibile, sarcina, discutate de către părinți și copii până la vârsta de 14 ani, previn sarcina nedorită în rândul adolescenților și creează premise pentru începerea vieții sexuale, în medie, cu un an mai târziu”, afirmă Galina Leșco.

Autorii raportului susțin că informațiile acumulate reprezintă deja o acțiune a sectorului de sănătate pentru îmbunătățirea sănătății și dezvoltării adolescenților. În același timp, aplicarea reculatelor studiului în curricula școlară, printr-un program comprehensiv de educație pentru sănătate, ar veni să susțină obiectivul creșterii nivelului stării de sănătate a adolescenților.

La această etapă studiul are un caracter mai mult cantitativ și induce necesitatea unor cercetări mai aprofundate privind fenomenul violenței și felul în care comportamentul adolescentului este influențat de stereotipurile de gender.

Studiul OMS „Sănătatea adolescenților, factorii determinanți comportamentali și sociali” efectuat în 44 de țări ale lumii, între care și Republica Moldova  are o periodicitate de o dată la patru ani.

Raportorii conferinței de presă susțin că cercetarea va evalua rezultatele în dinamică, iar obiectivul primordial este de a argumenta necesitatea aprobării Strategiei cu privire la sănătatea copiilor și tinerilor, devenind, totodată și un instrument de monitorizare a Programelor Naționale de control al tutunului, alcoolului și modului sănătos de viață.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Autoritatea de politici în Sănătate este îngrijorată de agresivitatea adolescenților Reviewed by on . Adolescenții din Republica Moldova nu se spală regulat pe dinți, sunt mai agresivi, dar au o satisfacție de viață mai mare decât semenii lor din alte 43 țări, i Adolescenții din Republica Moldova nu se spală regulat pe dinți, sunt mai agresivi, dar au o satisfacție de viață mai mare decât semenii lor din alte 43 țări, i Rating: 0
scroll to top