21 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Auzul și văzul bebelușilor va fi testat la maternitate
Auzul și văzul bebelușilor va fi testat la maternitate

Auzul și văzul bebelușilor va fi testat la maternitate

18 decembrie 2014, 14:25

Din 2015, auzul și văzul bebelușilor va putea fi testat și în Republica Moldova. Noua tehnologie va ajuta la prevenirea hipoacuziei sau vederii slabe din primele zile ale vieții picilor.

Dacă până acum părinții din Republica Moldova trebuiau să testeze auzul micuților lor prin bătăi din palme sau la pediatru când copilul e mai mare, din ianuarie 2015 nou-născuții vor trece un sceening auditiv direct la maternitate. Informația a fost confirmată pentru MedNews de șeful Institutului Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan. „La începutul lunii ianuarie vom primi utilajul medical din Japonia necesar pentru sceening. Din momentul în care vom aduce audiometrele, în centrele prenatale din Republica Moldova se va desfășura și programul de stat. Astfel, profilaxia surdității nou-născuților va fi executată garantat deja în februarie-martie 2015 atât în raioane, cât și la Chișinău”, a precizat Gațcan.

Potrivit lui, încă o problemă care trebuie rezolvată este screeningul vederii la copii. „Cred că acest proiect îl vom finaliza la mijlocul anului 2015. Pentru el avem nevoie de echipament în cel puțin 12 instituții prenatale din țară și, desigur, pentru capitală”, a spus șeful Institutului Mamei și Copilului.

Se planifică și examinarea nou-născuților la hipotireoză, funcționarea insuficientă a tiroidei. „Această testare a fost abandonată acum 10 ani, fiindcă nu s-a găsit nimeni la Ministerul Sănătății care să înțeleagă că sănătatea mamei și copilului este prioritară. Până la un program de stat, vom desfășura acest proces din banii Institutului”, a conchis Gațcan.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Auzul și văzul bebelușilor va fi testat la maternitate Reviewed by on . Din 2015, auzul și văzul bebelușilor va putea fi testat și în Republica Moldova. Noua tehnologie va ajuta la prevenirea hipoacuziei sau vederii slabe din primel Din 2015, auzul și văzul bebelușilor va putea fi testat și în Republica Moldova. Noua tehnologie va ajuta la prevenirea hipoacuziei sau vederii slabe din primel Rating: 0
scroll to top