24 februarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Bătrânii, afectați de boli cronice
Bătrânii, afectați de boli cronice

Bătrânii, afectați de boli cronice

30 septembrie 2014, 11:06

Circa 70% dintre vârstnicii din Republica Moldova suferă de boli cronice. Cele mai mari rate de prevalenţă sunt înregistrate pentru bolile aparatului circulator – 45,0%, boli ale sistemului osteoarticular – 17,9% și boli ale aparatului digestiv – 8,8 la sută, informează MedNews cu referire la datele Biroului Național de Statistică.

Risc sporit pentru sănătatea vârstnicilor reprezintă infarctul miocardic, hipertensiunea, artrita şi osteoartrita, mai ales în cazul neadresării la medic. Astfel, conform datelor studiului menţionat, în ultimele 12 luni anterioare interviului, 4,7% din vârstnicii cu infarct miocardic şi circa 11% cu artrită sau osteoartrită nu au beneficiat de tratament medical.

Vârstnicii din mediul urban suferă în măsură semnificativ mai mare de hipertensiune (632,6 cazuri faţă de 549,9 cazuri la 1000 vîrstnici din mediul rural), cataractă, diabet zaharat şi creşterea colesterolului în sânge, în timp ce în mediul rural, persoanele în etate suferă mai frecvent de artrită sau osteoartrită şi infarct miocardic.

Unul din factorii de risc pentru sănătatea bătrânilor este consumul de tutun. Ponderea fumătorilor în rândul vârstnicilor constituie 7,6%. Totodată, 76 la sută au declarat că nu au fumat niciodată, iar 16,2% – au fumat în trecut. Rata fumătorilor este mai mare în mediul urban (8,2% faţă de 7,1% în rural) dintre care circa 92 la sută fumează zilnic pînă la 20 ţigări. În acelaşi timp, în mediul rural 2,3% fumează trabuc, tutun sau mahorcă.

Totodată, conform datelor Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice, 60 la sută din vârstnici îşi apreciază starea de sănătate ca fiind una satisfăcătoare, fiecare al treilea o consideră rea sau foarte rea, iar 5,9% din persoanele în etate au declarat starea de sănătate ca fiind bună sau foarte bună. Bătrânii din mediul urban mai frecvent declară o stare de sănătate satisfăcătoare, decât cei din mediul rural.

Pentru MedNews: Anastasia Rusu

 

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Bătrânii, afectați de boli cronice Reviewed by on . Circa 70% dintre vârstnicii din Republica Moldova suferă de boli cronice. Cele mai mari rate de prevalenţă sunt înregistrate pentru bolile aparatului circulator Circa 70% dintre vârstnicii din Republica Moldova suferă de boli cronice. Cele mai mari rate de prevalenţă sunt înregistrate pentru bolile aparatului circulator Rating: 0
scroll to top