8 ianuarie 2015

Acasă » Știri » Biroul OMS-Moldova vrea ca angajarea și retribuirea medicilor să se facă pe bază de meritocrație
Biroul OMS-Moldova vrea ca angajarea și retribuirea medicilor să se facă pe bază de meritocrație

Biroul OMS-Moldova vrea ca angajarea și retribuirea medicilor să se facă pe bază de meritocrație

16 decembrie 2014, 14:40

 Primul document ce va fi înaintat de Ministerul Sănătății spre aprobare noului guvern va fi un regulament care ține de recrutarea cadrelor medicale. Expertul OMS Moldova, Ala Nemerenco, susține că regulamentul va face angajarea mai transparentă și mai justă.

După dezbaterile publice cu privire la sectorul sănătății, Ala Nemerenco a comunicat pentru MedNews că procedura de recrutare a cadrelor medicale trebuie reformată. În acest sens, OMS împreună cu Ministerul Sănătății a elaborat un regulament care ar face angajarea medicilor mai transparentă. „Așteptăm să fie instituit noul guvern și un nou ministru al Sănătății, iar imediat după asta, va fi înaintat regulamentul respectiv. Angajarea trebuie să fie deschisă, transparentă și anunțată”, susține Nemerenco.

Potrivit ei, momentan nu există nicăieri o statistică elocventă privind locurile vacante de muncă pentru medici. „Sunt indicate doar joburi anunțate care, de obicei, sunt în zone geografice îndepărtate, sunt grele și prost plătite. În oraș nu prea veți găsi posturi vacante, pentru că la Chișinău se angajează foarte repede, prin cunoștințe. De aceea e nevoie de acest regulament. El va crea o concurență sănătoasă și va fi clar pentru toată lumea – cum și în baza căror criterii se angajează la muncă”, a spus Ala Nemerenco.

Ea a mai precizat că un grup de specialiști de la Ministerul Sănătății lucrează asupra modificării formei de salarizare pentru medici. „Mizăm pe stabilirea unor indicatori de performanță. Adică, salariile trebuie să depindă de gradul de implicare a medicului, de numărul de ore petrecut la muncă, dar și de calitatea serviciilor medicale prestate. Cei care vor munci diferit, vor fi plătiți diferit”, a conchis Nemerenco.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Biroul OMS-Moldova vrea ca angajarea și retribuirea medicilor să se facă pe bază de meritocrație Reviewed by on .  Primul document ce va fi înaintat de Ministerul Sănătății spre aprobare noului guvern va fi un regulament care ține de recrutarea cadrelor medicale. Expertul O  Primul document ce va fi înaintat de Ministerul Sănătății spre aprobare noului guvern va fi un regulament care ține de recrutarea cadrelor medicale. Expertul O Rating: 0
[kml_flashembed movie="/wp-content/uploads/2014/05/bann_728_90.swf" height="90" width="728" /]
scroll to top