16 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Blocarea, la nivel parlamentar, a proiectului privind micșorarea adaosului comercial la medicamente nu este exclusă. Mircea Buga: „Nu va fi simplu!”
Blocarea, la nivel parlamentar, a proiectului privind micșorarea adaosului comercial la medicamente nu este exclusă. Mircea Buga: „Nu va fi simplu!”

Blocarea, la nivel parlamentar, a proiectului privind micșorarea adaosului comercial la medicamente nu este exclusă. Mircea Buga: „Nu va fi simplu!”

7 mai 2015, 15:55

Ministrul Sănătății, Mircea Buga, nu exclude că proiectul de lege privind micșorarea adaosului comercial la medicamente va genera un puternic lobby din partea industriei farmaceutice asupra aleșilor poporului, iar mecanismul de diminuare a prețurilor ar putea nemulțumi agenții economici.

Mircea Buga a acordat un interviu pentru „Europa Liberă” în care a descris mecanismul de reducere a prețurilor la medicamente din contul micșorării adaosului comercial. Proiectul de lege avizat la ultima ședință a Guvernului prevede împărțirea medicamentelor în cinci grupuri, în funcție de preț, cu un adaos comercial stabilit pentru fiecare categorie. Aproximativ 80% din medicamente ar putea avea un preț mai mic în medie cu 14% atât en-gros, cât și cu amănuntul.

Proiectul urmează să fie examinat de Parlament, iar Mircea Buga spune că „nu va fi simplu”. „Îmi dau seama că există un puternic lobby din partea industriei farmaceutice în orice societate și în întreaga lume. Nu vreau să spun că e din partea formațiunilor politice. În orice societate și în toată lumea domeniul ce ține de medicamente, ca și cel al petrolului, sunt cele mai profitabile  – evident că există și un lobby farmaceutic puternic care creează rezistență la nivel politic. Nu mi-aș dori să existe o influență în acest sens, dar să vedem cum va trece această lege de Parlament”, a spus Buga.

Anterior, adaosul comercial aplicat la preţul de înregistrare era de până la 40 la sută pentru toate tipurile de medicamente, dintre care 15 la suta pentru distribuitorii en-gros şi 25 la sută pentru farmacii. Noul mecanism a fost elaborat cu susținerea  experților Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii și ai USMF, la propunerea unui grup de deputaţi.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Blocarea, la nivel parlamentar, a proiectului privind micșorarea adaosului comercial la medicamente nu este exclusă. Mircea Buga: „Nu va fi simplu!” Reviewed by on . Ministrul Sănătății, Mircea Buga, nu exclude că proiectul de lege privind micșorarea adaosului comercial la medicamente va genera un puternic lobby din partea i Ministrul Sănătății, Mircea Buga, nu exclude că proiectul de lege privind micșorarea adaosului comercial la medicamente va genera un puternic lobby din partea i Rating: 0
scroll to top