16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Boris Todurov: „Hotarul” dintre cardiologie și cardiochirurgie trebuie să dispară
Boris Todurov: „Hotarul” dintre cardiologie și cardiochirurgie trebuie să dispară

Boris Todurov: „Hotarul” dintre cardiologie și cardiochirurgie trebuie să dispară

1 decembrie 2014, 9:54

Republica Moldova, Ucraina, România şi Polonia vor face parte dintr-un parteneriat regional de colaborare în probleme de cardiochirurgie. Inițiativa a fost lansată, la Chișinău, de către directorul Institutului Inimii de la Kiev, profesorul Boris Todurov.

Primul chirurg care a efectuat un transplant de inimă în Ucraina, doctorul Boris Todurov, a vizitat Spitalul Clinic Republican unde a ținut un seminar alături de mai mulți specialiști moldoveni în chirurgia inimii, printre care şeful Departamentului de Cardiochirurgie SCR Aureliu Batrînac, șeful Secției chirurgie cardiacă a viciilor dobândite, Gheorghe Manolache, și medici din cadrul Institutului de Cardiologie. Doctorii au făcut schimb de experiență clinică și organizațională, iar după seminar, profesorul Todurov a explicat, pentruMedNews, cum a apărut ideea parteneriatului dintre cele patru țări: „Ne confruntăm cu aceleași provocări, lucrăm în condiții asemănătoare, ne leagă trecutul sovietic în care exista un sistem medical prost și lipsit de identitate. Atât Moldova cât și Ucraina își doresc o îmbunătățire a calității medicinii și o mai mare accesibilitate a pacienților la servicii. Moldova are o experiență vastă în asigurarea medicală, dar nu are destulă experiență clinică în cardiochirurgie. În schimb, în Ucraina chirurgia inimii a avansat foarte mult – încă din anii 1960. Un alt factor care ne leagă este viitorul european spre care tindem”.

Potrivit profesorului Todurov, colaborarea cu România și Polonia este extrem de necesară. „Experiența lor este de neprețuit și trebuie urmată. În Polonia, cardiochirurgia a avansat enorm. Situația e comparabilă cu Germania. Aceste state ne-ar putea învăța cum să ne mișcăm repede și să economisim bani, ocolind greșelile. De aceea, următorul pas în cadrul parteneriatului nostru este o conferință la care vor participa cei mai buni specialiști din toate cele patru țări. Întrunirea va avea loc la Kiev și vom discuta nu doar despre partea medicală a cardiochirurgiei, ci și despre cea organizațională”, a dezvăluit Todurov.

El a pledat pentru ștergerea treptată a „hotarului” dintre cardiologie și cardiochirurgie. „Pacientul care are o problemă cu inima nu ar trebui să piardă vremea consultând mai întâi un cardiolog, deoarece timpul este foarte prețios, mai ales pentru cel ce riscă, între timp, să facă un infarct. El trebuie să deschidă o singură ușă pentru a i se fixa diagnoza, pentru a primi ajutor medicamentos, dar și pentru a fi operat în caz de necesitate. Pe lângă beneficiile pentru pacient, se vor economisi foarte mulți bani”, susține Boris Todurov.

Aceeași opinie o împărtășește și șeful Departamentului de cardiochirurgie de la SCR Aureliu Batrînac. „Noi tindem spre o astfel de unificare, dar la noi cardiologia este în totalitate concentrată la Institutul de Cardiologie. Doar cardiochirurgia s-a mutat la SCR. E nevoie de un centru de excelență de acest fel măcar în Chișinău – un centru care să fie dotat la nivel european. Pentru aceasta trebuie de bătut la ușa Ministerul Sănătății, a Guvernului și a Parlamentului. Pe de altă parte, trebuie pregătită comunitatea medicală. Știm că ministrul Usatîi cunoaște problema și este gata să ne ajute, așa că suntem în așteptarea unor reforme palpabile în acest sens”, a spus Aureliu Batrînac.

Cei doi vorbitori s-au arătat încrezători că, peste câţiva ani, starea de lucruri în centrele medicale din Republica Moldova se va îmbunătăți, iar Boris Todurov și-a exprimat speranța că țara noastră va atinge în curând performanțele Poloniei sau chiar ale Germaniei în domeniul medical.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Boris Todurov: „Hotarul” dintre cardiologie și cardiochirurgie trebuie să dispară Reviewed by on . Republica Moldova, Ucraina, România şi Polonia vor face parte dintr-un parteneriat regional de colaborare în probleme de cardiochirurgie. Inițiativa a fost lans Republica Moldova, Ucraina, România şi Polonia vor face parte dintr-un parteneriat regional de colaborare în probleme de cardiochirurgie. Inițiativa a fost lans Rating: 0
scroll to top