28 februarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Digest » Britanicii, nemulțumiți și ei de spitale… ca moldovenii
Britanicii, nemulțumiți și ei de spitale… ca moldovenii

Britanicii, nemulțumiți și ei de spitale… ca moldovenii

7 septembrie 2015, 12:42

Atunci când vine vorba despre spitale, nemulțumirile pacienților moldoveni sunt similare în Marea Britanie ca și în Moldova, doar procentele diferă. 20% dintre pacienții britanici și familiile acestora sunt nemulțumiți de modul în care au fost tratați în spitalele din Marea Britanie. Cel puțin așa arată cel mai recent sondaj Healthwatch England, care a inclus aproape 3.500 de pacienți în vârstă, fără adăpost sau cu probleme de sănătate mintală. Potrivit raportului, externările necorespunzătoare conduc la costuri mult mai mari, atât pentru pacienți, cât și pentru sistemul de sănătate. De exemplu, în perioada 2012 – 2013, au fost înregistrate peste un million de internări de urgență în termen de 30 de zile de la externare, generând costuri de 2,4 miliarde de lire sterline.

Sondajul Healthwatch England relevă că 18% dintre persoanele care au fost externate din spital în ultimii trei ani au declarat că au simțit că nu au primit tot sprijinul de asistență socială de care au avut nevoie după plecarea din spital, 21% dintre pacienți consideră că nu au fost pe deplin implicați în deciziile terapeutice și în planificarea externării, iar 14% dintre pacienții externați au declarat că nu au știut cui să se adreseze pentru a-i ajuta în procesul de recuperare.

Printre motivele care stau la baza nemulțumirii britanicilor privind modul în care au fost tratați în spital și modalitatea de externare se numără întârzierile și lipsa de coordonare între diferitele servicii spitalicești, accesul precar la informații, precum și neimplicarea pacienților în deciziile cu privire la propria îngrijire. Sute de oameni s-au plâns în legătură cu procesul de externare, deoarece au fost nevoiți să aștepte toată ziua pentru medicamente sau transport.

„Doctorul a venit la 09:30 și a spus că aș putea merge acasă, dar că am nevoie de o serie de medicamente, pentru care trebuie să aștept. La ora 12.45 eram tot în spital, iar singurul medicament de care aveam nevoie s-a dovedit a fi paracetamolul”, este mărturia unui pacient, inclusă în raport.

Un alt exemplu este cazul unui bătrân de 81 de ani, care a suferit un al treilea accident vascular cerebral sever la externarea din spital, cu un taxi, la ora 22:30, fără ca reprezentanții spitalului să-i anunțe familia. De asemenea, o tânără mamă nu a putut să-și vadă copilul, pentru că reprezentanții spitalului și cei ai companiei de asigurări de sănătate nu au ajuns la un acord cu privire la finanțarea îngrijilor medicale de care femeia a beneficiat. „Exista un cost imens social și financiar generat de proasta-gestiune a procesului de externare din spital”, a declarat Anna Bradley, președintele Healthwatch England.

Rezultatele acestui raport nu reprezintă o surpriză pentru personalul medical, care adesea externează un pacient aparent sănătos, pentru ca apoi aceasta să se interneze din nou din cauza complicațiilor apărute ca urmare a lipsei îngrijirilor sociale de care avea nevoie, susține Peter Carter, directorul general al Royal College of Nursing. Reamintim că, potrivit unui sondaj de opinie, în Republicqa Moldova, 47,8% dintre pacienții externați sunt nemulțumiți de rezultatul tratamentului și de serviciile spitalicești.

Adaptare pentru MedNews după www.healthwatch.co.uk

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Britanicii, nemulțumiți și ei de spitale… ca moldovenii Reviewed by on . Atunci când vine vorba despre spitale, nemulțumirile pacienților moldoveni sunt similare în Marea Britanie ca și în Moldova, doar procentele diferă. 20% dintre Atunci când vine vorba despre spitale, nemulțumirile pacienților moldoveni sunt similare în Marea Britanie ca și în Moldova, doar procentele diferă. 20% dintre Rating: 0
scroll to top