31 octombrie 2018

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » CAMPANIE! „Știi să eviți pericolele străzii?”
CAMPANIE! „Știi să eviți pericolele străzii?”

CAMPANIE! „Știi să eviți pericolele străzii?”

17 decembrie 2014, 15:29

De la începutul anului curent în Republica Moldova au murit aproape 300 de persoane în urma accidentelor rutiere. Dintre aceștia 19 au fost minori. Datele au fost prezentate în cadrul conferinței de lansare a campaniei naționale de prevenire a accidentelor rutiere cu genericul: „Știi să eviți pericolele străzii?”. Campania de informare se va desfășura cu implicarea Ministerului Sănătății, a Ministerului Afacerilor Interne și a Proiectului moldo-elvețian REPEMOL.

„Prin această campanie ne-am propus să contribuim la reducerea mortalității în rândul copiilor din Republica Moldova. Acțiunile sunt direcționate către părinți, deoarece aceștia, prin propriul comportament, oferă un exemplu copiilor”, a menționat managerul Proiectului REPEMOL, Silvia Morgoci.

„Prevenirea accidentelor cu implicarea copiilor merită o atenție specială din partea tuturor. Circulația rutieră face parte din viața noastră cotidiană, de aceea avem tendința de a uita că este un mediu periculos pentru viața și sănătatea noastră și a copiilor noștri”, a menționat directoarea Biroului de Cooperare a Elveției, Simone Giger.

Campania a pornit de la datele primului studiu KAP în Moldova care evaluează cunoștințele, atitudinea și practicile familiilor cu copii de până la 17 ani în ceea ce privește prevenirea accidentelor rutiere cu implicarea minorilor. Studiul a evidențiat faptul că în una din patru familii copiii sub 12 ani sunt transportați în scaune auto. Astfel, doar un sfert dintre părinți cunosc despre faptul că minorii trebuie transportați în scaune auto sau pe perne de înălțare.

Pentru a justifica lipsa măsurilor de siguranță în trafic pentru copiii lor, părinții invocă următoarele tertipuri: scaunele auto pentru copii sunt scumpe, neîncrederea în practicile recomandate și neglijența. „Evident că o schimbare de atitudine și de comportament este posibilă doar printr-o mai bună informare și comunicare pe aceste teme. Scopul nostru este ca un număr mai mare de părinți să acorde prioritate măsurilor de siguranță în trafic. Ne dorim ca respectarea regulilor de circulație să devină o normă de conduită în Moldova”, a menționat Simone Giger.

„În ultimii ani am obținut rezultate bune în acest domeniu. În premieră, am reușit reducerea cu 30 la sută a numărului de victime – de la 500 până la aproximativ 300. Cel mai important rezultat, însă, este că am reușit să reducem numărul copiilor accidentați mortal de la 50 până la 19 în anul curent”, a menționat ministrul adjunct de Interne, Serghei Diaconu.

Prin intermediul campaniei, autoritățile își propun să îmbunătățească cu 10% nivelul de cunoștințe, aptitudini și practici în familiile cu minori în ceea ce privește prevenirea accidentelor rutiere. În cadrul campaniei se va pune accent pe activitățile de comunicare interpersonală, pe evenimente informative promovate în mass-media.

Ministrul adjunct al Sănătății, Mihai Ciocanu, a reiterat importanța unei asemenea campanii de informare. „Dacă în anul 2012, în Moldova s-au produs peste 32 de mii de cazuri de traume și otrăviri, atunci în 2014 numărul lor s-a redus până la 27 de mii de cazuri. Aceste traume includ în sine și cazurile de deces a minorilor. Prin intermediul acestei campanii ne propunem să informăm populația nu doar în instituțiile școlare și preșcolare, dar și în familie”, a menționat Mihai Ciocanu.

Campania de informare se va desfășura până în 2017, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene de Dezvoltare și Cooperare.

Anastasia Rusu, MedNews

 

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
CAMPANIE! „Știi să eviți pericolele străzii?” Reviewed by on . De la începutul anului curent în Republica Moldova au murit aproape 300 de persoane în urma accidentelor rutiere. Dintre aceștia 19 au fost minori. Datele au fo De la începutul anului curent în Republica Moldova au murit aproape 300 de persoane în urma accidentelor rutiere. Dintre aceștia 19 au fost minori. Datele au fo Rating: 0
scroll to top