30 august 2015

1px

SWF fails to load.:(

Acasă » Știri » Cardul de sănătate devine obligatoriu peste o săptămână
Cardul de sănătate devine obligatoriu peste o săptămână

Cardul de sănătate devine obligatoriu peste o săptămână

26 august 2015, 11:21

 

În mai puțin de o săptămână, cetățenii românii vor putea beneficia de serviciile de sănătate doar în baza cardurilor eliberate. Cardul național de sănătate din România devine obligatoriu începând cu 1 septembrie. Până la această dată, asigurații care nu și-au primit cardul de sănătate acasă prin poștă trebuie să-l ceară fie de la medicului de familie, fie de la casa de asigurări de care aparțin.

Persoanele care sunt asigurate, dar din anumite motive nu și-au primit cardul, pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia. Potrivit reprezentanților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) din România, mai sunt de distribuit, la nivel național, aproximativ 300.000 de carduri.

„Pentru că am învățat din experiența lunii mai, am mărit numărul de ghișee, am mărit numărul de personal. Programul o să fie de la 8.00 la 20.00, cel puțin în București, iar adeverința care înlocuiește cardul de sănătate și care este valabilă timp de trei luni se eliberează pe loc, la ghișeu”, a explicat președintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Până în prezent au fost tipărite  aproximativ 15 milioane de carduri, dintre care peste 300.000 după data de 1 mai 2015. Aproximativ 600.000 de carduri vor mai fi tipărite până la sfârşitul anului.

Pentru asigurații care împlinesc vârsta de 18 ani şi dobândesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a  asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceaştia vor primi cardul naţional de sănătate prin servicii poştale, la domiciliul înscris în cartea de identitate.

Asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor depune o cerere în scris la casa de asigurări în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru aceşti asiguraţi în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate cu termen de valabilitate 3 luni. Adeverinţa nu trebuie să rămână la furnizorul de servicii medicale, ea va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu.

Adaptare pentru MedNews de Anastasia Rusu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Cardul de sănătate devine obligatoriu peste o săptămână Reviewed by on . În mai puțin de o săptămână, cetățenii românii vor putea beneficia de serviciile de sănătate doar în baza cardurilor eliberate. Cardul național de sănătate din În mai puțin de o săptămână, cetățenii românii vor putea beneficia de serviciile de sănătate doar în baza cardurilor eliberate. Cardul național de sănătate din Rating: 0

 

La aceeasi tema

scroll to top