Agenția Internațională pentru Studii Oncologice (International Agency for Research on Cancer — IARC), parte a OMS, a făcut public studiul în care se arată gradul de risc de a face cancer în cazul consumului de carne roșie și carne procesată. Studiul a fost realizat în 10 tari, de 22 de cercetători.
Experții au clasat consumul de carne roșie ca fiind un factor „carcinogen probabil” din grupul 2 de risc care ar provoca la om cancerul colorectal. Pe această listă se mai află substanțe precum glifosatul, un erbicid cancerigen. În categoria de carne roșie se include carnea de vită, miel, oaie, berbec și porc.
De asemenea, carnea procesată din crenvurști sau șuncă se încadrează în grupul 1 de risc și este un factor care poate provoca cancerul colorectal. alături de tutun, azbest și gazele de eșapament, rezultate de la motoarele diesel.
Experții au concluzionat că, fiecare porție de 50 de grame de carne procesată, consumată pe zi, crește riscul de cancer colorectal cu 18%.
Riscul mare de îmbolnăvire de cancer colorectal, persistă numai dacă se consumă carne în cantități foarte mari.
În cadrul acestui raport C a identificat în special legăturile dintre consumul de carne roșie și procesată și cancerul colorectal, dar au fost observate și asocieri cu cancerele de prostată și pancreas.
MedNews Sursa: iarc.fr/