23 aprilie 2016

Acasă » Știri » Caz bizar: tumorile cerebrale a doi pacienți s-au dovedit a fi frații lor gemeni nedezvoltați
Caz bizar: tumorile cerebrale a doi pacienți s-au dovedit a fi frații lor gemeni nedezvoltați

Caz bizar: tumorile cerebrale a doi pacienți s-au dovedit a fi frații lor gemeni nedezvoltați

27 aprilie 2015, 16:01

Două cazuri medicale neobișnuite au avut loc în două colțuri ale lumii în aceeași perioadă. O tânără din SUA și un băiețel de șase ani din Muntenegru au fost diagnosticați cu o câte o tumoare la creier. Cazurile au fost numite bizare după ce s-a descoperit că în tumoarea copilului se aflau fragmente de organe, dinți și oase, iar tumoarea tinerei era de fapt… fratele ei geamăn.

O studentă din State Unite, Yamini Karanam, începuse să aibă probleme de citire, iar atunci când mai multe persoane vorbeau concomitent în jurul ei, ea înceta să mai prindă firul. Tânăra uita momente întregi din viața ei și pierdea noțiunea timpului. Ea a mers la mai mulţi medici, dar specialiştii au avut păreri împărţite cu privire la sursa problemelor ei. În cele din urmă, medicii au descoperit că Yamini avea o tumoră benignă, numită teratom, adânc în creier care era de fapt fratele sau sora ei geamănă pe care nu a avut-o niciodată.

În loc ca ovulul fertilizat să se transforme în gemeni, o parte din al doilea viitor fetus s-a dezvoltat în interiorul celuilalt. Multe astfel de tumori sunt alcătuite din ţesut nestructurat de la diverse organe, dar unele pot conţine şi elemente precum păr, dinţi sau oase. Teratomul apare în general în ovarele femeilor, testiculele bărbaţilor şi la copii în coccis. Cu toate acestea, chiar dacă se întâmplă mai rar, acest tip de tumoră poate apărea şi în organe precum creierul.

Un caz asemănător până la cele mai mici detalii i s-a întâmplat lui Lazar, un băiețel de șase ani din Muntenegru. Chiar în mijlocul creierului lui era o tumoare de 8 centimetri, care a fost îndepărtată în întregime printr-o intervenţie care a durat aproximativ 8 ore. Copilul a fost operat de două ori în Muntenegru, dar fără succes. Viața lui a fost salvată de medicul Memet Özek. „În tumora din creierul lui Lazar existau mici bucăţi ale tuturor organelor din corp, precum os, dinte, testicul, intestin şi păr. Toate acestea au fost separate în bucăţi mici şi scoase. Dacă acestea nu ar fi fost scoase ar fi crescut în volum şi acest lucru ar fi dus la decesul pacientului”, a spus doctorul. Fără intervenție chirurgicală, băiatul mai avea de trăit două săptămâni.

Ambii pacienți au trecut cu succes de intervenția chirurgicală. La copii, incidența teratomului este de numai 3%.

Adaptare pentru MedNews, Felicia Nedzelschi

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Caz bizar: tumorile cerebrale a doi pacienți s-au dovedit a fi frații lor gemeni nedezvoltați Reviewed by on . Două cazuri medicale neobișnuite au avut loc în două colțuri ale lumii în aceeași perioadă. O tânără din SUA și un băiețel de șase ani din Muntenegru au fost di Două cazuri medicale neobișnuite au avut loc în două colțuri ale lumii în aceeași perioadă. O tânără din SUA și un băiețel de șase ani din Muntenegru au fost di Rating: 0
scroll to top