2 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Cei mai devotați prieteni ai tinerilor
Cei mai devotați prieteni ai tinerilor

Cei mai devotați prieteni ai tinerilor

12 august 2014, 20:29

Tinerii de astăzi se confruntă cu multe provocări de ordin social, moral, fizic, dar au și multe posibilități de a depăși dificultățile întâlnite. Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor chiar au devenit un adevărat prieten, pe sprijinul cărora adolescenții pot conta.

Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor (CSPT) reprezintă un element important în abordarea integră a sănătăţii şi dezvoltării adolescenţilor.  Ele au fost instituite de către autoritățile moldovenești cu susținerea ONU. Aceste centre prestează servicii de sănătate adaptate necesităților adolescenților şi tinerilor: servicii de informare corectă privind sănătatea, servicii de sănătate accesibile şi de îngrijire calitativă şi adecvată. Centrele garantează intimitatea şi confidenţialitatea, garantează servicii oferite de profesionişti lipsiţi de prejudecăţi şi instruiţi în domeniul sănătăţii şi dezvoltării adolescenţilor.

IMG_5693 (Copy)

Un exemplu al acestor instituții este Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor din Orhei. La acest centru am mers în vizită împreună cu reprezentanți ai UNFPA Moldova și șefa Direcţiei Asistenţă Medicală Primară a Ministerului Sănătăţii, Tatiana Zatîc. Chiar de la ușa instituției îți poți da seama că acest Centru se bucură de popularitate în rândul tinerilor. Sala de așteptare este aglomerată. Medicii lucrează fără întrerupere, cu abnegație și sunt receptivi la orice situație.

Pe Elizabeta am întâlnit-o la ușa Centrului. Ea a venit aici la o consultație gratuită la ginecolog. ”Am auzit că sunt foarte buni medicii aici şi am venit să trec o examinare. Centrul este cunoscut în regiune şi are imagine bună. Eu sunt din satul Peresecina şi multe tinere de la noi vin anume la acest centru”, ne-a spus femeia.

Doar în prima jumătate a anului curent peste două mii de tineri au trecut pragul centrului. Aceștea vin aici pentru o consultație la medicul ginecolog sau psiholog. Tinerii beneficiază de servicii privind sănătatea şi comportamentul fără risc.

”Cele mai des întâlnite probeme în rândul tinerilor orheieni sunt cele psiho-emoționale și de personalitate: depresii, anxietăți, fobii, crize familiale, infidelitatea în cuplu, infecții cu transmitere sexuală, sarcina nedorită”, ne-a spus directorul Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor din Orhei, Svetlana Taras.

Doamna Taras ne-a mai spus că una dintre premisele acestor tulburări psiho-emoționale este lipsa unui obiect obligatoriu în școală pentru educația în sănătate. Cu acest lucru este de acord și șefa Direcţiei Asistenţă Medicală Primară a Ministerului Sănătăţii, Tatiana Zatîc, care susține că multe politici ale Ministerului Sănătăţii şi ale Guvernului sunt orientate spre dezvoltarea acestor servicii prietenoase tinerilor.

La Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor din Orhei am întâlnit câțiva adolescenți entuziaști, care sunt gata în orice moment să-și ajute semenii. Ei fac parte din reţeaua „Y-PEER” Moldova și sunt educatori de la egal la egal. Sarcina lor este să formeze deprinderi, abilităţi de viaţă, convingeri în rândul tinerilor despre cum să adopte un mod sănătos de viaţă. ”Este mai uşor să-ţi întemeiezi o relaţie bazată pe încredere cu o persoană care este asemeni ţie, de vârsta ta. Noi organizăm ore informative şi în cadrul lor tinerii sunt foarte interesaţi, adresează multe întrebări şi doresc să schimbe ceva în viaţa lor”, ne-a spus Valeria Muntean, educator de la egal la egal.

”Sunt anumite reguli pe care trebuie să le respectăm şi cel mai important este că putem să le dăm un sfat mult mai deschis, deoarece nu este diferenţă mare de vârstă şi ei asimilează totul mai bine. Tinerii cu care interacționăm se străduiesc chiar să devină un exemplu pentru semenii lor”, spune un alt membru al rețelei „Y-PEER”, Tudor Morari.

IMG_5701 (Copy)

Vizita la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor din Orhei a fost organizată în cadrul Campaniei Naţionale „Să investim în sănătatea tinerilor”, organizată de Guvernul Republici Moldova în comun cu partenerii naționali și cu susținerea ONU. Analistul de Programe în Sănătatea Reproducerii şi Tineret al UNFPA, Natalia Cojohari, a apreciat pozitiv activitatea centrului și a relevat importanța existenței unor asemenea instituții pentru tineri. ”Cred că acest lucru este foarte important pentru că sănătatea tinerilor încă mai este o problemă în Republica Moldova. Indicatorii pe care îi avem nu sunt cei mai buni din regiune. Din acest motiv, este pur şi simplu crucial ca tinerii să aibă acces la informaţie corectă pentru sănătatea lor, în special pentru sănătatea reproductivă”, ne-a spus Natalia Cojohari.

Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor din Orhei a fost inaugurat anul trecut și de atunci de serviciile lui au beneficiat peste opt mii de pacienți. În total, în țară sunt deschise 36 de centre, care sunt vizitate, în mediu, de circa 15% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani. Aceste instituții sunt contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină și sunt unice după concept din regiunea Europei de Est și Asiei Centrale.

Pentru MedNews: Anastasia Rusu

 

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Cei mai devotați prieteni ai tinerilor Reviewed by on . Tinerii de astăzi se confruntă cu multe provocări de ordin social, moral, fizic, dar au și multe posibilități de a depăși dificultățile întâlnite. Centrele de S Tinerii de astăzi se confruntă cu multe provocări de ordin social, moral, fizic, dar au și multe posibilități de a depăși dificultățile întâlnite. Centrele de S Rating: 0
scroll to top