18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Cei mai mulți schizofrenici se îmbolnăvesc până la vârsta de 30 de ani
Cei mai mulți schizofrenici se îmbolnăvesc până la vârsta de 30 de ani

Cei mai mulți schizofrenici se îmbolnăvesc până la vârsta de 30 de ani

10 octombrie 2014, 14:07

Cei mai mulți schizofrenici se îmbolnăvesc până la vârsta de 30 de ani. Schizofrenia afectează aproximativ 26 de milioane de oameni pe plan mondial. Deși boală este tratabilă, 50% din bolnavii cu schizofrenie nu au acces la tratament adecvat. Țările în curs de dezvoltare indică o cifră și mai alarmantă – până la 90%, informează MedNews cu referire la datele Centrului Național de Sănătate Publică.

Persoanele cu schizofrenie mor cu 15-20 de ani mai devreme decât populaţia generală. Șansele de a ajunge şomeri, fără adăpost şi în conflict cu legea, sunt de 6-7 ori mai mare. 5-10 la sută dintre bolnavii de schizofrenie mor prematur, cei mai mulți dintre ei – prin suicid.

Totodată, schizofrenia este una dintre principalele cauze de invaliditate la nivel mondial, circa 25% dintre persoanele cu schizofrenie nu se vindecă complet, 25-35% pot trăi relativ o viaţă independentă, iar 10-15 la sută rămân în spital.

Schizofrenia reprezintă o problemă de sănătate publică, care afectează modul în care o persoană gândeşte, simte, şi acţionează, provoacă tulburări de somn, de apetit, comportament neobişnuit, preocupări cu idei neobişnuite, retragere socială. În anul 2013, în Republica Moldova s-au înregistrat 255 cazuri, numărul lor fiind în scădere ușoară față de cele 268 cazuri în 2012. Mai mult de jumătate din îmbolnăviri se produc între pubertate şi vârsta de 30 de ani. Schizofreniile tardive grupează cazurile cu un debut după vârsta de 40 de ani.

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Sănătății Mintale, iar genericul din acest an este „Viaţa cu schizofrenie”. Scopul acestei zile este de a spori gradul de conştientizare a problemelor şi mobilizarea eforturilor de sprijinire a sănătăţii mintale.

Pentru MedNews: Anastasia Rusu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Cei mai mulți schizofrenici se îmbolnăvesc până la vârsta de 30 de ani Reviewed by on . Cei mai mulți schizofrenici se îmbolnăvesc până la vârsta de 30 de ani. Schizofrenia afectează aproximativ 26 de milioane de oameni pe plan mondial. Deși boală Cei mai mulți schizofrenici se îmbolnăvesc până la vârsta de 30 de ani. Schizofrenia afectează aproximativ 26 de milioane de oameni pe plan mondial. Deși boală Rating: 0
scroll to top