16 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Reportaje » Centrul de Dializă din Chișinău a creat peste 200 de parteneriate pentru viață

Centrul de Dializă din Chișinău a creat peste 200 de parteneriate pentru viață

15 martie 2016, 12:59

Lucrătorii medicali de aici se dedică pentru creşterea calităţii vieţii persoanelor cu boli de rinichi în stadiul terminal și creează împreună cu pacienţii incluşi în hemodializă și familiile lor parteneriate pentru viață.

La două luni de la inaugurare, Centrului de Dializă din Chișinău, deschis în cadrul proiectului de parteneriat public privat pentru servicii de dializă din R. Moldova a găzduit un eveniment de importanţă socială prin care și-a propus să sensibilizeze opinia publică asupra subiectelor de prevenire și tratament a bolilor renale la copii și adulți.

Evenimentul organizat de compania BB-Dializa, chiar de Ziua Mondială a Rinichiului, i-a întrunit la o masă comună pe jurnalişti, reprezentați ai ministerului sănătății, mediului academic – experți în nefrologie, urologie, dializă și sănătate publică.

Valentina Rotaru, ministru adjunct al Sănătății: „La nivel global, o persoană din 10 suferă de  afecțiunile aparatului nefero-urinar. Anual, milioane de oameni mor de aceste afecțiuni. Republica Moldova nu este o excepție, incidența prin afecțiunile aparatului genito-urinar în anul 2014 a constituit 202,9 cazuri la 10 mii populație, iar la copii 101,5 cazuri.”

Din păcate, de la an la an, numărul copiilor diagnosticați cu boli renale este în creștere. Medicii bat alarma. La copii, afecțiunea este cauzată de malformațiile congenitale și infecțiile urinare netratate la timp, iar bolile renale au un specific perfid – cu cât sunt mai grave, cu atât decurg mai silențios, adică asimptomatic.

Eva Gudumac, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, Academician: „Este trist să vedem acești copii cărora părinții nu le dau atenția cuvenită. Deoarece acele semne care apar nu sunt atât de vii. Este o durere abdominală pe care părinții cred că vine din cauza că nu a mâncat corect copilul, face febră și părintele crede că e o infecție banală, scade în greutate, are inapetență, vărsături. Din aceste motive multe patologii nu sunt diagnosticate la timp în perioada neonatală, a copilului și a adolescentului”.

Potrivit experților, părinții sunt responsabili de prevenirea bolilor renale la copii. Este suficient ca viitoarea mamă să efectueze cu regularitate ultrasonografia fătului în timpul sarcinii, iar după nașterea copilului, părinții să se îngrijească împreună cu medicul de familie de efectuarea analizelor profilactice de sânge și urină.

În cazul adulților, profilaxia bolilor renale este similară hipertensiunii arteriale, diabetului zaharat ori bolilor autoimune, care de cele mai dese ori sunt cauzele afecțiunilor de rinichi. Tratarea acestor cauze, ținerea sub control și monitorizarea tensiunii arteriale și a glicemiei în sânge sunt cele mai sigure remedii împotriva bolilor renale.

Luminița Suveică, medic șef CSP Chișinău: „De multe ori maladiile renale sunt însoțite de hipertensiune arterială, diabet zaharat și bolile autoimune. Și este foarte important de a ține sub control nivelul tensiunii arteriale și a glicemiei în sânge, de a tarta aceste maladii și de avut în permanență o monitorizare”.  

Cea mai grea și mai periculoasă consecință a bolilor renale este insuficiența renală cronică în stadiul terminal. Odată diagnosticați cu această maladie, când rinichii sunt distruși ireversibil și funcționează la doar 15% din capacitate, unicele tratamente sunt transplantul renal și hemodializa care devine un mod de viață.

Estimativ, numărul moldovenilor cu insuficiența renală cronică în stadiul terminal este de peste o mie de persoane sau 400 la 1 mln. de populație. Deschiderea Centrului de Dializă din Chişinău, care este şi unul din cele mai mari Centre din Europa, a fost un pas important în soluţionarea problemei de lipsă de locuri de dializă pentru persoanele cu boli de rinichi în fază terminală, dar şi asigurarea cu servicii de dializă la standarde europene.

Adrian Tănase, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, expertul Companiei BB-Dializa: „Iată de ce, începând cu anul nou, s-a deschis un centru nou care va avea capacitatea să încadreze până la 300 de pacienți și eu sper că anul viitor vom avea alte statistici”.

Cifra de încadrare a pacienților cu insuficiența renală cronică în tratamentul prin hemodializă este un indicator al dezvoltării sistemului de sănătate al țării. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât rata de supraviețuire a pacienților este mai mare și letalitatea mai mică.

Adrian Tănase: „Odată cu demararea activității unui nou centru atât de mare cum este Centrul BB-Dializa, ne va permite să facem mai multe concluzii. Printre care: cum poate fi majorat numărul pacienților care pot fi tratați prin dializă, care sunt modalitățile de interacțiune între centrele private și instituționale, care va fi viitorul serviciului de hemodializă”.

Centrul este dotat cu 48 de aparate de dializă, distribuite în șase saloane, marca celui mai renumit producător mondial pentru acest echipament, B.Braun. Capacitatea zilnică de deservire a Centrului la standarde înalte este de  circa 140 de pacienți. Pentru integrarea mai ușoară în activitățile sociale a pacienților dializați, în premieră pentru serviciul de dializă din Republică, pacienții și familiile acestora beneficiază de consilierea psihologului în cadrul Centrului.

Conform  studiului de satisfacție, efectuat în primele două săptămâni de încadrare a pacienților în terapia prin hemodializă în cadrul Centrului,  la cinci din șase s-a ameliorat starea de sănătate.

Pacienta Centrului de Dializă din Chișinău: „Dacă nu era Centrul de Dializă, nu existam nici noi. Centrul dat ne-a mai prelungit viața. – Continuați să lucrați? – Da”.

Petru Cepoida, director medical BB-Dializa SRL: „ Putem să apreciem succese de necontestat, obiective, care confirmă o ameliorare adevărată a stării pacienților. În primul rând, este vorba despre micșorarea sindromului uremic, practic de două ori. S-a micșorat ponderea pacienților cu hipercalimia predializă. Cu 30% s-a micșorat numărul de astfel de pacienți, ceea ce înseamnă că riscul de moarte subită în perioada intradializă este micșorat.

S-a reușit micșorarea numărului pacienților hipertensivi, este un indicator important fiindcă se știe că 2/3 din decesele pacienților dializați sunt legate cu cauzele cardio-vasculare. Pacienții beneficiază nu numai de dializă, absolut gratis, nu numai de medicamentele de urgență care controlează orice complicație în timpul dializei, dar și de tratamentul patogenetic, adică tratamentul complicațiilor cronice a insuficienței renale, inclusiv a anemiei.”

Rezultatele pozitive de satisfacție a pacienților Centrului, îi impulsionează pe reprezentanţii companiei BB-Dializă să implementeze cele mai pretenţioase standarde de tratament pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii a persoanelor dializate.

În R. Moldova sunt circa 500 de peroane dependente de dializă, dintre care 200 sunt pacienţi ai Centrului de Dializa din Chişinău, deschis de compania BB-Dializa în cadrul proiectului de parteneriat public privat pentru servicii de dializă. Sloganul companiei este „Partnership for life – Perteneriat pentru viaţă”.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Centrul de Dializă din Chișinău a creat peste 200 de parteneriate pentru viață Reviewed by on . Lucrătorii medicali de aici se dedică pentru creşterea calităţii vieţii persoanelor cu boli de rinichi în stadiul terminal și creează împreună cu pacienţii incl Lucrătorii medicali de aici se dedică pentru creşterea calităţii vieţii persoanelor cu boli de rinichi în stadiul terminal și creează împreună cu pacienţii incl Rating: 0

[video id="https://www.youtube.com/watch?v=v41xNrtDmXY&feature=youtu.be" type="youtube"]

scroll to top