2 septembrie 2015

1px

SWF fails to load.:(

Acasă » Știri » Centrul Republican de Diagnosticare Medicală va trebui să strângă cureaua

Centrul Republican de Diagnosticare Medicală va trebui să strângă cureaua

CRDM subscrie la actul de control al CNAM

22 august 2015, 14:22

La expirarea celor cinci zile acordate pentru a formula un răspuns la actul de control al Companiei Naționale de Asigurări în Sănătate (CNAM), referitor la sistarea pentru o scurtă perioadă a serviciilor de investigații gratuite pentru pacienții cu polițe medicale, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală (CRDM) subscrie la actul de control al CNAM.

La începutul acestei săptămâni CNAM concluziona că administrația Centrului a distribuit cu deficiențe cota numărului de investigații de înaltă performanță către instituțiile raionale primare și de ambulatoriu, iar  acestea  nu au respectat cotele repartizate. În consecință, numărul foarte mare de pacienți îndreptați către Centru a dus la consumarea resurselor financiare pentru anul 2015 contractat din resursele financiare ale finanțatorului național în sistemul de sănătate. CNAM a calificat situația creată ca fiind o „abatere esențială de la prevederile contractului pentru anul 2015, încheiat cu Compania Națională de Asigurări în Medicină”.

Solicitat de MedNews, să prezentate punctul de vedere privind această situație, directorul CRDM, Andrei Testemițanu a spus: „Am studiat actul și considerăm că constatările au confirmat cele expuse de noi anterior, că nu am admis încălcări la prestarea serviciilor medicale, și că doar am prestat serviciile medicale tuturor pacienților care au dispus de bilet de trimitere”. Managerul celei mai mari instituții publice de diagnosticare medicală din țară mai susține că „Sunt prea multe îndreptări pentru servicii de diagnosticare la CRDM, deoarece și pacienții insistă și, posibil, e pentru că au auzit că e mai performant echipamentul și serviciile la CRDM, iar noi nu îi putem refuza, deși, e clar, asta nu e cea mai bună soluție”.

În reacția CNAM la sistarea investigațiilor pentru pacienții cu polițe aplicată de CRDM la sfârșitul lunii iulie, Compania anunța că a încheiat pentru anul curent cu CRDM un contract de prestare a serviciilor medicale în valoare de 45 milioane lei, iar în iunie 2015 semnase un acord adiţional, în care majorase cu 6 milioane de lei suma contractată. Astfel, valoarea totală a contractului semnat pentru acest an cu CRDM a ajuns să fie de 51 milioane lei. „În şapte luni ale anului curent, CRDM a prestat servicii în valoare de 38 milioane 600 mii lei şi a depăşit cu 11 milioane 310 mii lei suma contractată pentru perioada respectivă”, a explicat CNAM pentru MedNews. Astfel, CRDM a ajuns să acumuleze datorii creditoare.

Ce reprezintă datoriile CRDM

Datoriile existente sunt pentru consumabile: reactive necesare laboratorului clinic diagnostic, substanţă de contrast, peliculă pentru tomografie computerizată şi imagistică prin rezonanţă magnetică, izotopi, deservirea şi reparaţia tehnicii medicale. „Marea majoritate a datoriilor existente sunt datate cu anul curent, cele istorice fiind practic lichidate. Din anul 2014, au rămas restante datorii în sumă de circa 2 milioane lei”, afirmă Andrei Testemițanu, care menționează că instituţia depune toate eforturile pentru a achita datoriile acumulate. Numai în ultima perioadă, CRDM a achitat în jur de 2 milioane lei creditorilor. Lunar, CRDM pentru funcționare are nevoie de 8,65 milioane de lei. „Conform algoritmului de finanțare, noi am avea nevoie să primim de la CNAM peste 6 milioane de lei lunar, respectiv, într-un an, aproximativ 75 de milioane”, declară directorul CRDM. Această sumă este motivată de faptul că Centrul deține tehnologii performante, care potrivit lui Testemițanu îi plasează pe un loc fruntaș în regiunea balcanică.

Nu sunt datorii pentru salarii și întreținere, dar CRDM va trebui să stângă cureaua

Pentru întreţinerea imobilului, remunerarea munci, impozitare, şi altele din această categorie managerul CRDM susține că nu există debite. Și directorul adjunct al CNAM, Iurie Osoianu afirmă acest lucru: „Dacă e să analizăm situația financiară, 51 de milioane de lei de care dispune acum CRDM trebuie să le ajungă pentru activitate în acest an. De principiu, CRDM din acești bani deja a procurat și reactive, și consumabile. Are de unde achita și salariile, unde procentul de salarizare este mai mic cu 33% decât în alte instituții”.

La întrebarea MedNews despre cum se poate depăși criza, responsabilul de la CNAM a spus: „CRDM trebuie să strângă cureaua, să-și optimizeze cheltuielile administrative, să renunțe la premii. Iar prestarea investigațiilor trebuie să o facă doar în baza cotelor de distribuite la raioane”.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Centrul Republican de Diagnosticare Medicală va trebui să strângă cureaua Reviewed by on . La expirarea celor cinci zile acordate pentru a formula un răspuns la actul de control al Companiei Naționale de Asigurări în Sănătate (CNAM), referitor la sist La expirarea celor cinci zile acordate pentru a formula un răspuns la actul de control al Companiei Naționale de Asigurări în Sănătate (CNAM), referitor la sist Rating: 0
scroll to top