18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Cheltuielile pentru sănătate, aproape la egalitate între bugetul de stat și cel privat al moldovenilor
Cheltuielile pentru sănătate, aproape la egalitate între bugetul de stat și cel privat al moldovenilor

Cheltuielile pentru sănătate, aproape la egalitate între bugetul de stat și cel privat al moldovenilor

27 noiembrie 2015, 16:23

Cele mai mari cheltuieli în sectorul sănătății sunt pe seama bugetului public național, circa 56, 4%, urmate de cheltuielile private în sănătate, adică cele achitate de către moldoveni direct pentru serviciile medicale, preparatele farmaceutice și dispozitive medicale, dar și investițiile sectorului privat în sistemul de sănătate – 43,6%. Constatările ministerului Sănătății au fost făcute în cadrul Forumului Național pentru Sănătate, joi 27 noiembrie.

Cheltuielile totale în sănătate pentru anul 2014 au constituit circa 10,4 miliarde lei sau cu 1, 04 miliarde lei mai mult ca în anul 2013. Raportate la PIB, cheltuielile totale în sănătate au constituit circa 10%, înregistrând o pondere mare a cheltuielilor comparativ cu alte țări europene. Potrivit șefului direcției buget, finanțe și asigurări a ministerului Sănătății, Dens Valac, care a prezentat la Forum datele „acest fapt se datorează valorii PIB a Republicii Moldova, care este mai mic comparativ cu alte țări europene, și nu a volumului maximal al cheltuielilor publice destinate sectorului sănătății”.

În același timp, în 2014, cheltuielile totale în sănătate per cap de locuitor în Republica Moldova au ajuns la 268 $. „Chiar dacă cheltuielile totale în sănătate au înregistrat un trend constant de creștere pe parcursul ultimilor ani, totuși per cap se locuitor, acestea sunt mult mai mici comparativ nu doar cu țările europene, dar chiar și cu unele țări ex-sovietice”, a comentat Valac.

Din cheltuielile private în sănătate – 97% sunt cheltuielile achitate direct de către cetățeni pentru serviciile medicale, preparatele farmaceutice și dispozitive medicale. Din acestea, 75,4% sunt cheltuielile moldovenilor pentru medicamentele și dispozitivele medicale, achitate în tratamentul ambulatoriu.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Cheltuielile pentru sănătate, aproape la egalitate între bugetul de stat și cel privat al moldovenilor Reviewed by on . Cele mai mari cheltuieli în sectorul sănătății sunt pe seama bugetului public național, circa 56, 4%, urmate de cheltuielile private în sănătate, adică cele ach Cele mai mari cheltuieli în sectorul sănătății sunt pe seama bugetului public național, circa 56, 4%, urmate de cheltuielile private în sănătate, adică cele ach Rating: 0
scroll to top