16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Reportaje » Liviu Maniuc: „Operațiile cardiovasculare la copii pot fi făcute și în R. Moldova”
Liviu Maniuc: „Operațiile cardiovasculare la copii  pot fi făcute și în R. Moldova”

Liviu Maniuc: „Operațiile cardiovasculare la copii pot fi făcute și în R. Moldova”

17 aprilie 2014, 15:18

Dacă în trecut copii care sufereau de boli cardiovasculare erau operați în spitalele de peste hotare, acum aceste intervenții chirurgicale se realizează și în Republica Moldova. Progresul și reformele făcute în secțiile cardiovasculare din cadrul Spitalului Clinic Republican (SCR) după 50 de ani de la înființare, se datorează tehnologiilor și dispozitivelor performante, colaborărilor internaționale cu centrele din Italia, Germania, Franța, cât și instruirea specialiștilor peste hotare.

„Guvernul R. Moldova și Ministerul Sănătății sunt cei care trebuie să conștientizeze dimensiunea socială și medicală a problemei malformațiilor cardiace congenitale la copii. Să organizeze activitatea medicală în domeniu și să rezolve problemele de acordare a ajutorului cardiochirurgical copiilor cu malformații cardiace. Este o problemă națională, deoarece copii din Moldova cu patologie cardiochirurgicală pot și trebuie să fie operați în Moldova”, a subliniat șeful secției chirurgie malformații cardiace congenitale, Liviu Maniuc.

Liviu Maniuc

Anul 2013 a fost unul de bun augur pentru chirurgia cardiacă la copii. Micuţii cu diverse malformaţii la inimă au fost operaţi în Secțiile Chirurgie Cardiovasculară din cadrul SCR. Au suportat intervenții chirurgicale pe inimă 14 nou-născuţi, 20 de copii mai mici de trei luni, 20 de copii între trei și șase luni și 57 între șase luni și un an –ceea ce, pentru medicii din R. Moldova înseamnă un succes în dezvoltarea chirurgiei și o performanță profesională, iar pentru pacienții salvați „posibilitatea de a evolua în dezvoltare ca oricare alt copil sănătos”, precizează chirurgul Liviu Maniuc.

Mihaela, din s. Talmaza, Ștefan Vodă, este una dintre pacientele pe care am întâlnit-o într-un salon al Secției de Malformații Cardiovasculare. La un anișor și două luni a fost operată pe inimă. „Boala de care suferă Mihaela este foarte rar întâlnită în Moldova, așa mi-a zis chirurgul”, spune Ludmila, mama copilului. Operația nu i-a costat nici un ban pe părinții Mihaelei. Primele cuvinte pe care le-a spus chirurgul Liviu Maniuc, ieșind din sala de operație, au fost: „Stați liniștiți, operația a decurs cu succes, iar pe Mihaela tratați-o ca pe un copil sănătos”.

Cardiologie copii1

„În prezent, practic orice maladie cardiovasculară, la maturi sau copii, are o rezolvare chirurgicală, pentru că 24 din 24 de ore, 365 de zile din an, lucrează o echipă întreagă de specialiști profesioniști, cu o experiență dobândită de la medicii chirurgi de peste hotare”, spune șeful Secției Chirurgie Malformații Cardiace Congenitale, Liviu Maniuc.

La nmai 13 ani, Cătălina Produ, din satul Negrești, r. Strășeni, a suportat trei operații pe cord – două în Franța și una în R. Moldova. Acum se pregătește de a patra operație și are încredere să se lase pe mâna chirurgilor profesioniști moldoveni.

Cardiologie copii3

„În structura operațiilor cardivasculare la copii, nu contează cât de mică sau mare este inima copilului, important este să o simți”, susține șeful Secției Chirurgia Viciilor Cardiace Dobândite, Gheorghe Manolache.

Manolache Gheorghe

Operarea nou-născuţilor şi a copiilor cu vicii cardiace complexe, abordări endovasculare în tratamentul patologiilor cardiace şi a vaselor magistrale sau transplanturi cardiace, precum și intervenţiile mini-invazive au început odata cu deschiderea noului Bloc chirurgical în componența SCR.

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Liviu Maniuc: „Operațiile cardiovasculare la copii pot fi făcute și în R. Moldova” Reviewed by on . Dacă în trecut copii care sufereau de boli cardiovasculare erau operați în spitalele de peste hotare, acum aceste intervenții chirurgicale se realizează și în R Dacă în trecut copii care sufereau de boli cardiovasculare erau operați în spitalele de peste hotare, acum aceste intervenții chirurgicale se realizează și în R Rating: 0
scroll to top