18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » Chișinău. Oraș sănătos!
Chișinău. Oraș sănătos!

Chișinău. Oraș sănătos!

29 noiembrie 2014, 13:03

Chișinăul poate deveni „un oraș sănătos”, dacă va accepta provocarea de a implementa strategia „Sănătate 2020”, elaborată de OMS, la care Republica Moldova a aderat. Documentul este susținut de Ministerul Sănătății, respectiv, de instituțiile care i se subordonează. Vom intra în Rețeaua Orașelor Sănătoase din care fac parte 90 de orașe din 30 de țări europene, membre ale OMS, dacă vom recunoaște importanța funcționării serviciilor de sănătate publică și a celorlalți factori în menținerea stării de sănătate a populației. Scopul Rețelei Orașelor Sănătoase este de a plasa sănătatea în agenda politică, economică și socială a guvernării acestor orașe. Cât de pregătiți suntem să facem acest pas, am discutat cu medicul-șef al Centrului de Sănătate Publică, Luminița Suveică.

MedNews: Știm că a fost depus un dosar și o cerere de aderare a orașului Chișinău la  Rețeaua Orașelor Sănătoase. Înseamnă oare aceasta că oamenii de aici sunt sănătoși?

Luminița Suveică: Nu pot afirma acest lucru. Sănătoși, din păcate, sunt puțini. Dar încercăm să promovăm un mod de viață sănătos în municipiul Chișinău prin diverse activități: Velohora, BioFest, Zilele Mondiale a Sănătății, etc.

Avem încă mult de lucru pentru a ne încadra în această comunitate. De la crearea pistelor pentru bicicliști, care ar trebui gândite așa încât cicliștii să nu fie supuși riscului de traumatism sau intoxicație, până la organizarea orelor de gimnastică și a grupurilor sanitare în toate întreprinderile ce prestează servicii de utilitate publică.

Centrul de Sănătate Publică evaluează calitatea aerului și constatăm, din păcate, aceeași indicatori negativi de pe urma exploatării automobilelor vechi. Calitatea aerului în Chișinău o poate evalua fiecare dintre noi atunci când merge la țară. În prima zi starea de somnolență, iar uneori și de rău, te doboară. Soțul meu glumește când mi se întâmplă astfel de situații – zice că m-am intoxicat cu oxigen.

Calitatea apei lasă de dorit. Calitatea apei de la robinete este bună, s-a ajuns la un nivel de calitate mai mult decât satisfăcător. Avem însă probleme cu apa în suburbii. Fântânele arteziene nu sunt îngrijite, betonate, nu au zonă de protecție sanitară. Dar apa însemnă viață. Cel puțin o dată în an, organizăm ședințe cu primarii suburbiilor pentru a-i informa despre măsurile pe care trebuie să le întreprindă în vederea dezinfectării apei. Explicăm importanța aducerii periodice a mostrelor de apă la laboratorul bacteriologic al CSP.

MedNews: Cine trebuie să aducă aceste mostre de apă la laborator, primarul?

Luminița Suveică: Angajații CSP iau analize de apă atunci când există o solicitare scrisă din partea primăriei localității, adică din partea proprietarului fântânilor arteziene, pentru că APL este gestionarul.

MedNews: Cât de des solicită primăriile evaluarea calității apei din localități?

Luminița Suveică: Depinde de primar. Avem primari care țin la sănătatea satului și vor să se asigure de calitatea apei. Aceștia vin chiar și de câteva ori pe an, mai ales primăvara și vara, după dezghețarea zăpezii ori după ploi abundente. Dar avem și primari care se supără când vin medicii de a CSP și le spun că trebuie să facă analizele bacteriologice ale rezervoarelor de apă.

MedNews: Care ar fi periodicitatea normală a acestor solicitări din partea primăriilor către CSP?

Luminița Suveică: Odată în an, cel puțin. De dorit primăvara când, odată cu topirea zăpezilor, în sol pătrund elemente chimice care sunt la suprafață și care ajung în apele freatice.

Apa în zonele de recreere…

Recomandăm insistent maximă atenție! Apa din râurile și lacurile noastre, pe care o examinăm în laboratoare și, an de an, propunem soluții de curățare, din păcate, nu este bună pentru scăldat. În municipiul Chișinău nu avem nici un bazin acvatic care să corespundă cerințelor pentru scăldatul inofensiv.

Plajele și zonele de agrement din jurul bazinelor acvatice…

De cele mai multe ori, nisipul de pe plajele noastre conține ouă de helminți. CSP nu recomandă recreerea în aceste zone. Se supără pe noi administrația publică locală, dar misiunea noastră este de a proteja sănătatea cetățeanului. La toate recomandările noastre, este un singur răspuns: nu sunt bani suficienți pentru a le transpune în practică. Pentru a avea un oraș sănătos, apa și aerul trebuie să fie curate.

Alimentația sănătoasă…

Nu avem produse ecologice în magazinele din Chișinău! Există deja cerere pentru astfel de produse, dar industria produselor bio întârzie. Cunosc multe familii tinere, care vor să se alimenteze sănătos. Oamenii sunt bine informați despre importanța alimentării corecte și cer produse de calitate. Ne bucură faptul că sunt întrebate produsele fără gluten ori legumele și fructele fără urme de pesticide.

MedNews: Cine răspunde de calitatea alimentelor CSP ori Agenția de Siguranță a Alimentelor?

Luminița Suveică: De calitatea alimentelor răspunde Agenția de Siguranță a Alimentelor. În dialogul cu Agenția de Siguranță a Alimentelor, am stabilit sarcinile pe care putem să le facem în comun, ca să nu-i deranjăm în mod repetat pe agenții economici.

MedNews: Să vorbim un pic despre calitatea alimentelor?

Luminița Suveică: Produsele alimentare autohtone sunt bune. Ne putem lăuda cu calitatea pâinii fortificate, a lactatelor, ouălor, a cărnii de vită, de porc, de iepure, de miel. Este de calitate și peștele din lacurile noastre. Sunt calitative fructele și legumele noastre. Toate aceste produse trec certificarea la CSP și la Agenția pentru Siguranța Alimentelor. E un control dublu și poate că la această etapă e mai bine așa. Are de câștigat consumatorul. Tot ce am spus mai sus este valabil în cazul în care cumpărăm produsele din magazinele autorizate.

De calitatea celorlalte produse, mai ales importate, cu termenul mare de păstrare și care au foarte multe adausuri, conservanți, coloranți – nu ne putem asuma răspunderea. Este important să învățăm să citim etichetele. Cu cât lista ingredientelor de pe etichetă este mai mare, cu atât respectivul produs este mai dăunător pentru sănătate. Asta nu înseamnă că ne vom intoxica chiar a doua zi după ce le vom consuma. Folosite zilnic în alimentație, în timp, ele pot genera riscuri de gastrită, colecistită, pancreatită, alergie. Depinde și de cultura alimentației persoanei.

Activitatea fizică

Avem o problemă de mentalitate – niciodată nu ne ajung bani și timp pentru sala de sport. Dar activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport în sală. E suficientă și o înviorare de 15 minute de dimineață. Am venit cu această propunere către Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a municipiului Chișinău. Cred că propunerea va fi acceptată, pentru că sunt sigură, toată lumea înțelege importanța înviorării de dimineață ca formă de activitate fizică absolut necesară pentru sănătatea persoanei, dar mai a ales a unui copil a cărui organism este în creștere. Îi vedem pe copiii noștri încă somnoroși la primele ore. Profesorii spun că elevii se trezesc, de facto, abia la a treia oră. Când am fost în vizită în SUA, am văzut oameni de toate vârstele cum, pe la ora 6.00 dimineața, aleargă în jurul casei, prin parc, pe stradă. Au o cultură de activitate fizică formată. Trebuie să ne-o formăm și noi dacă ne dorim un viitor sănătos.

Dacă există voință, se poate practica sportul oricând, oriunde și fără a cheltui bani. Mișcarea nu e o panacee, dar 15 minute de gimnastică,15 minute de mers pe jos, 5 minute de urcare și ridicare a scărilor în bloc, ocolind ascensorul, îți revigorează organismul – este doza de mișcare de care organismul are nevoie. Timpul pentru această activitate este o investiție în capacitatea de muncă, în energia pentru viață.

Am vorbit cu directorii instituţiilor de învăţământ despre cum ar putea face orele de educație fizică mai atractive pentru copii. Astăzi, din păcate, aceste ore prea academice, cu normative uneori peste capacitățile copiilor, îi complexează și, astfel ne pomenim cu numeroase certificate de eliberare de la ore. Părinții încearcă să astupe acest gol și le cumpără copiilor abonamente pentru sala de sport. Este un paradox pe care trebuie să-l înlăturăm.

În ceea ce privește adulții, cred că înviorarea ar putea fi o practică și la întreprinderile mari. Mai ales acolo unde activitatea este sedentară. Gimnastica de la ora 11.00 ar face bine colectivului în general, nu doar individual.

MedNews: De ce am fost incluși în Rețeaua Orașelor Sănătoase, dacă sunt atâtea probleme de rezolvat în Chișinău?

Luminița Suveică:  Cred că este, în primul rând, meritul directorului Biroului OMS în Republica Moldova, Jarno Habicht, care a inițiat dialogul pentru promovarea Legii Antitutun. Un oraș european sănătos nu poate exista în afară acestui cadru normativ. Este o condiție de aderare la Rețea. Pe de altă parte, la CSP am făcut profilul de sănătate a orașului, cu toți indicatorii de sănătate a populației,  în cadrul unui program-pilot promovat de OMS. Am dat dovadă în acest caz de capacitate de colaborare și promovare a conceptului de sănătate publică – un vector esențial al strategiei ”Sănătate 2020” elaborată de OMS și pe care ne-am angajat să o transpunem în practică.

MedNews: Ce concept de sănătate publică promovați?

Luminița Suveică: În primul rând, promovarea modului sănătos de viață, profilaxia maladiilor netransmisibile și supravegherea epidemiologică. Deci, am schimbat prioritățile – de la supravegherea epidemiologică la promovarea modului sănătos de viață. La capitolul supraveghere epidemiologică suntem foarte bine. E un fapt confirmat și de experții internaționali.

MedNews: Anul 2014 e pe sfârșite. Cum a fost?

Luminița Suveică: Interesant, cu multe provocări. Dacă pe când eram la Direcția Sănătate a municipiului Chișinău era o mare de lucru, atunci aici e un ocean. Mizez mult pe managementul comunicării. Datorită comunicării cu colegii, iau cele mai corecte decizii. Am mobilizat colectivul să participe la toate activităților de promovare a modului sănătos de viață organizate nu doar de noi, dar și de parteneri. Simt sprijinul colegilor atunci când trebuie să organizăm evenimente ori să participăm la acțiuni care nu fac parte din planul nostru de activitate.

Înainte CSP era perceput de cetățeni doar ca o instituție de control. Cred că am reușit să demontez acest mit. După evaluările care sunt făcute de angajații noștri, decizia finală nu mai este lăsată doar pe masa directorului întreprinderii verificate. Prefer să vin la ședința colectivului instituției la care am făcut evaluarea și să anunț rezultatele. Explic și argumentez deciziile CSP și necesitatea schimbării. Și acest gest produce impact. Recent, un angajat cu un stagiu remarcabil a spus: „Am văzut până acum mulți lucrători de la SANEPID, dar abia acum am înțeles rolul Serviciului de sănătate publică în activitatea profesională și sănătatea personală”.

 

 

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Chișinău. Oraș sănătos! Reviewed by on . Chișinăul poate deveni „un oraș sănătos”, dacă va accepta provocarea de a implementa strategia „Sănătate 2020”, elaborată de OMS, la care Republica Moldova a ad Chișinăul poate deveni „un oraș sănătos”, dacă va accepta provocarea de a implementa strategia „Sănătate 2020”, elaborată de OMS, la care Republica Moldova a ad Rating: 0
scroll to top