21 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Cine finanțează sănătatea moldovenilor?
Cine finanțează sănătatea moldovenilor?

Cine finanțează sănătatea moldovenilor?

27 noiembrie 2015, 17:38

Fondatorii instituțiilor medico-sanitare publice contribuie cel mai puțin la formarea veniturilor pentru bugetul sectorului de sănătate. Din totalul de venituri necesare pentru finanțarea sănătății, în anul 2014, fondatorii prestatorilor publici de servicii medicale au contribuit cu doar 2,3% la venituri. În același timp, transferurile de la bugetul de stat au constituit – 56, 1%, iar veniturile din primele de asigurare obligatorie de asistență medicală în mărime procentuală (din salarii) și sumă fixă (persoanele care se asigură individual) au fost de 41,6%.

Datele au fost prezentate de către șeful direcției buget, finanțe și asigurări a ministerului sănătății, Denis Valac, în cadrul sesiunii dedicate finanțării sistemului de sănătate, la Forumul Național pentru Sănătate, care se desfășoară în aceste zile la Chișinău.

Valac a subliniat importanța ponderii veniturilor din transferurile fondatorilor prestatorilor publici pentru dezvoltarea infrastructurii și dotării sectorul de sănătate public și a comparat situația financiară din anul 2003 care a precedent implementarea sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) cu cea actuală. „Atunci bugetele locale din totalul bugetului public național al ocrotirii sănătății deținea ponderea cea mai importantă. Ori, odată cu introducerea sistemului de AOAM, ponderea a scăzut semnificativ! Întrebarea mea este: oare bugetele locale în anul 2014, comparativ cu anul 2003, au dispus de mai puține resurse financiare? Răspunsul evident este – nu. Răspunsul mai degrabă rezidă în faptul că introducerea sistemului de AOAM a însemnat „surse suplimentare” pentru instituțiile medico-sanitare din sistem”, a explicat șeful direcției buget, finanțare și asigurări a ministerului Sănătății.

În acest context, Denis Valac a subliniat că majorarea „semnificativă” a cheltuielilor pentru sănătate din bugetul de stat „se datorează în mare parte, în ultimii trei ani, creșterii valorii proiectelor investiționale pentru dezvoltarea sectorului public de prestări servicii”. În anul 2015, acestea au crescut cu 366 milioane lei, comparativ cu anul precedent.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Cine finanțează sănătatea moldovenilor? Reviewed by on . Fondatorii instituțiilor medico-sanitare publice contribuie cel mai puțin la formarea veniturilor pentru bugetul sectorului de sănătate. Din totalul de venituri Fondatorii instituțiilor medico-sanitare publice contribuie cel mai puțin la formarea veniturilor pentru bugetul sectorului de sănătate. Din totalul de venituri Rating: 0
scroll to top