5 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Cine și de ce este responsabil din 31 mai
Cine și de ce este responsabil din 31 mai

Cine și de ce este responsabil din 31 mai

Aliona Serbuenco: Suntem gata de implementarea legii anti-tutun

30 mai 2016, 15:19

Autoritățile din Sănătate sunt gata să implementeze din 31 mai, de Ziua mondială fără tutun, prevederile legii privind controlul tutunului care țin de interzicerea fumatului în spațiile publice închise, semiînchise și la locul de muncă. „Din toate punctele de vedere suntem gata să implementăm legea privind controlul tutunului”, a declarat în cadrul atelierului de lucru cu jurnaliștii Aliona Serbuenco,  ministru adjunct al Sănătății, medic șef sanitar de stat al Republicii Moldova.

În același timp, medicul șef sanitar de stat a anunțat că își dorește un parteneriat cu managerii care dețin ori gestionează spațiile publice și sunt responsabili direct de aplicarea articolelor 26 și 27 ale legii nr. 278, în vigoare din 31 mai. „Pentru că ni-i dorim aliați în implementarea legii, vom oferi o mică scutire de timp – din 31 mai și maximal până la o lună –  ne vom reține de la imediata aplicare a sancțiunilor în caz de nerespectare a legii, dar acest lucru nu se va întâmpla la nesfârșit”, a menționat  Aliona Serbulenco.

Astfel, de interzicerea fumatului în spațiile publice închise, semiînchise și transportul public sunt responsabili în primul rând angajatorii, autoritățile publice centrale și locale, proprietarii și managerii spațiilor publice indiferent de forma de proprietate. Aceștia trebuie să afișeze avertismentul „În această clădire/instituție/unitate fumatul este complet interzis” ori simbolul internațional care reprezintă o țigară într-un cerc roșu, barată de o linie roșie transversală, însoțit de avertismentul „Fumatul este interzis. Fumatul în încăperi/spații/transport public contravin legii” și să prevină persoanele care nu respectă avertismentele că vor anunța poliția ori Centrele de sănătate publică în cazul neconfirmării prevederilor legale.

Inspectorii din cadrul Centrelor de sănătate publică sunt responsabili de monitorizarea implementării legii și de aplicarea sancțiunilor, dacă nerespectarea legii se întâmplă în spațiile publice închise  – bar, restaurat, cafenea, discotecă, club, hotel, pensiune, teatru, unitate comercială, instituție publică sau întreprind ere privată, gară, aeroport, scara blocului de locuit, ascensor  etc.; la locul de muncă; în raza a 10 m de la intrarea în spațiile publice închise, inclusiv de la ferestrele care se deschid și de la locurile/instalațiile de captare a aerului pentru spațiile închise; pe teritoriile aferente instituțiilor medico-sanitare și de învățământ; în spațiile publice semiînchise, spațiu sau terasă cu acoperiș și pereți ce îngrădesc 50% și mai mult din suprafață.

Inspectorii de poliție au voie să aplice sancțiuni în cazurile de nerespectare a legii dacă aceasta se produce în spațiile publice deschise – în parcuri de distracții și terenuri de joacă pentru copii, stadioane, arene, piețe și alte spații publice deschise pe durata evenimentelor; în transport – toate mijloacele de transport public auto, feroviar, naval; sub acoperișurile stațiilor de transport public; în transportul personal în care se află minori.

Sancțiunile financiare pentru încălcarea articolelor 26 și 27 ale legii nr. 278, în vigoare din 31 mai, ce vizează protecția împotriva expunerii la fumul de tutun în spațiile publice închise, semiînchise și la locul de muncă sunt trecute în Codul Contravențional al Republicii Moldova și variază de la 1000 la 10 000 de lei.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Cine și de ce este responsabil din 31 mai Reviewed by on . Autoritățile din Sănătate sunt gata să implementeze din 31 mai, de Ziua mondială fără tutun, prevederile legii privind controlul tutunului care țin de interzice Autoritățile din Sănătate sunt gata să implementeze din 31 mai, de Ziua mondială fără tutun, prevederile legii privind controlul tutunului care țin de interzice Rating: 0
scroll to top