26 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Comunicate » CNAM despre tentativa de subminare a sistemului AOAM
CNAM despre tentativa de subminare a sistemului AOAM

CNAM despre tentativa de subminare a sistemului AOAM

13 noiembrie 2014, 10:57

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) califică acţiunea depusă în instanţa de judecată de către CIA „ASITO” S.A. drept nefondată şi reprezintă o tentativă de subminare a sistemului de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Prin asemenea acţiuni s-ar putea ajunge la sustragerea frauduloasă a mijloacelor financiare acumulate în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, care sunt parte componentă a bugetului public naţional.

Cele peste 4 mln 300 mii de lei, pretinse nejustificat de CIA „ASITO” de la CNAM, constituie costul serviciilor pe care instituţiile medicale le-au prestat, în perioada februarie 2009 — februarie 2012, persoanelor asigurate benevol (facultativ), în baza contractelor încheiate cu compania privată.

Precizăm că CNAM nu are careva obligaţiuni contractuale faţă de ASITO, cea din urmă având contracte încheiate direct cu instituţiile medico-sanitare.

Potrivit legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală nr.1585-XIII din 27 februarie 1998, AOAM este un sistem garantat de stat de protecţie financiară a populaţiei în domeniul ocrotirii sănătăţii, iar unicul asigurător este CNAM şi agenţiile ei teritoriale.

Pretenţiile înaintate de „ASITO” sunt lipsite de temei legal, inclusiv din motivul că persoanele care au beneficiat de asistenţă medicală în bază de asigurare facultativă, având concomitent şi poliţă de asigurare obligatorie, nu au respectat condiţiile de acordare a asistenţei medicale prevăzute de actele normative în vigoare.

Prin acţiunea înaintată în instanţa de judecată, CIA „ASITO” S.A. ar putea să-şi însuşească nejustificat mijloace financiare substanţiale din fondurile AOAM şi să-şi camufleze astfel propriile neglijenţe în activitatea ce o desfăşoară prin prisma relaţiilor contractuale cu instituţiile medicale.

În contextul celor expuse, CNAM respinge acţiunea depusă în instanţa de judecată de către CIA „ASITO” S.A., considerând-o drept încercare de compromitere a sistemului de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

CNAM are încredere în actul de justiţie şi mizează pe un proces echitabil, în condiţiile în care într-un stat de drept trebuie să fie asigurată supremaţia legii.

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
CNAM despre tentativa de subminare a sistemului AOAM Reviewed by on . Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) califică acţiunea depusă în instanţa de judecată de către CIA „ASITO” S.A. drept nefondată şi reprezintă o te Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) califică acţiunea depusă în instanţa de judecată de către CIA „ASITO” S.A. drept nefondată şi reprezintă o te Rating: 0
scroll to top