5 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Comunicate » CNSP și Ministerul Sănătății reacționează: „ Are loc o campanie orchestrată de industria tutunului. Ale cui interese primează?”
CNSP și Ministerul Sănătății reacționează: „ Are loc o campanie orchestrată de industria tutunului. Ale cui interese primează?”

CNSP și Ministerul Sănătății reacționează: „ Are loc o campanie orchestrată de industria tutunului. Ale cui interese primează?”

25 martie 2016, 14:40

Centrul Național de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății reacționează la campania industriei tutunului de a submina Legea privind controlul tutunului. La două săptămâni de la apariția „tot mai multor voci, discuţii şi interpelări care pun la îndoială oportunitatea şi necesitatea implementării prevederilor Legii privind controlul tutunului”, autoritățile responsabile de controlul implementării actului normativ, aprobat  în mai 2015, conform cu Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și prevederile Convenţiei-cadru privind Controlul Tutunului a OMS, au emis un comunicat comun de presă.

Autoritățile susțin că în unităţile de comerţ, vânzătorii sunt chemaţi să nu respecte solicitările Centrelor de Sănătate Publică privind excluderea publicităţii şi a promovării produselor din tutun. În același timp, Ministerul Sănătății este pregătit să ajute industria tutunului pentru a pune în aplicare Legea privind controlul tutunului, anunțând că „este pregătit să acorde susţinere metodologică şi informaţională necesară agenţilor economici şi autorităţilor publice privind aplicarea corectă a restricţiilor privind fumatul în spaţiile închise şi semiînchise” și va organiza instruiri, va punere la dispoziţie un ghid practic privind organizarea spaţiilor libere de tutun.

„În ultimul timp, cu intrarea în vigoare a Legii nr. 278 din 14.12.2007 privind controlul tutunului (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2015, nr. 258-261, art. nr. 489), cu modificările efectuate prin Legea nr. 124  din  29.05.2015 privind modificarea şi completarea unor acte legislative în domeniul controlului tutunului, apar tot mai multe voci, discuţii şi interpelări care pun la îndoială oportunitatea şi necesitatea implementării prevederilor legii menţionate. Opinii de acest gen prezintă mass-media, inclusiv TV, radio şi presa scrisă.

Există toate dovezile să credem că are loc o campanie orchestrată din umbră de către industria tutunului, prin care se încearcă de a submina valoarea prevederilor legale privind restricţiile fumatului în spaţiile publice închise şi semiînchise, inclusiv în locurile de uz comun, la locurile de muncă, indiferent de tipul de proprietate şi modul de acces, prevederi ce vor intra în vigoare din 31 mai 2016.

Interferenţa industriei tutunului este evidentă şi în cazul aplicării restricţiilor privind publicitatea şi promovarea produselor din tutun, în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016, prin distribuirea de foi volante prin unităţile de comerţ, în care vânzătorii sunt chemaţi să nu respecte solicitările Centrelor de Sănătate Publică privind excluderea deopotrivă atât a publicităţii, cât şi a promovării produselor din tutun. În mod conştient se interpretează eronat care sunt elementele de publicitate pentru a crea confuzii la comercianţii de produse din tutun.

De notat că se pronunţă împotrivă, cu propuneri de anulare prin modificarea respectivelor prevederi din legea menţionată şi Asociaţia restaurantelor, care în anul 2015 s-a declarat în favoarea adoptării Legii privind controlul tutunului, mai puţin unii proprietari concreţi ai unităţilor de alimentaţie publică, care invocă argumentul că din cauza interzicerii fumatului ei vor avea de suportat pierderi în urma reducerii numărului de clienţi fumători.

Ministerul Sănătăţii şi Centrul Naţional de Sănătate Publică îşi reconfirmă convingerea şi reiterează necesitatea implementării prevederilor Legii privind fumatul în locurile publice, dar mai ales în unităţile de alimentaţie publică. Aceste localuri sunt vizitate nu doar de fumători, ci şi de nefumători, inclusiv gravide, mame care alăptează, copii şi adolescenţi. Deci este necesară atât limitarea expunerii la fumul de tutun, în special al femeilor gravide şi minorilor, cât şi excluderea daunei pentru sănătate pentru angajaţii unităţilor de alimentaţie publică. Or tendinţa de a obţine venit din activitatea economică cu orice preţ, inclusiv în detrimentul sănătăţii angajaţilor şi a consumatorilor este absolut anormală, cinică şi imorală.

Menţionăm că Republica Moldova nu este prima ţară unde se aplică asemenea restricţii. În majoritatea ţărilor europene, inclusiv România, Rusia, Ucraina, Turcia ele sunt deja implementate. Mai mult, experienţa acestor ţări denotă faptul că măsurile de interzicere a fumatului, din contra, le-au sporit agenţilor economici profitul deoarece mai multe persoane nefumătoare au început să frecventeze localurile de alimentaţie publică.

Este cazul să reamintim că aceste subiecte au fost examinate în procesul dezbaterilor publice pentru adoptarea proiectului de lege privind controlul tutunului. Răspunsurile la ele au fost clar expuse în prevederile Legii 278/2007. De menţionat că. majoritatea agenţilor economici cunosc bine cerinţele, cu mult mai dure în domeniul dat, existente în majoritatea statelor europene şi ţările CSI.

(…)

Un studiu realizat de Centrul National de Sănătate Publică în anul  2014, de comun cu Institutul de Cancer Roswell Park din SUA, a demonstrat că în localurile de alimentaţie publică din Chişinău, în care se fumează peste tot, angajaţii şi clienţii sunt nevoiţi să respire aer poluat cu pulbere în suspensie PM2,5, ce depăşeşte de 19 ori norma admisă de OMS. Acelaşi lucru se întâmplă şi în localurile unde sunt create spaţii separate pentru fumători şi nefumători, unde poluarea aerului depăşeşte norma admisă de OMS, respectiv de 13 şi 6 ori. Astfel, unica modalitate sigură de protecţie a sănătăţii este ca spaţiile publice închise şi locurile de muncă să fie  protejate complet şi libere de fumul de tutun.

(…)

Nedorinţa, unor agenţi economici, de a se conforma prevederilor legale, prin prisma susţinerii unor drepturi false ale fumătorilor, în detrimentul drepturilor la sănătate a celor care nu fumează, nu poate fi acceptată. Savurarea iluziei plăcerii, de la fumul de tutun, de către fumători este incomparabilă cu dauna reală, adusă de fumul de ţigară, pentru sănătatea proprie şi cea a nefumătorilor aflaţi în locurile publice în care se fumează.

Sperăm că, toţi funcţionarii, şi agenţii economici se vor pătrunde de responsabilitate şi vor conştientiza că încasările la buget, din comercializarea produselor din tutun şi produselor conexe, sunt incomparabil mai mici decât costurile de pe urma consecinţelor fumatului asupra sănătăţii – invalidizaea, decesele premature în vârsta aptă de muncă, suferinţele familiilor legate de acest fenomen şi daunele economice majore legate de ele.

Ministerul Sănătăţii este pregătit să acorde susţinere metodologică şi informaţională necesară agenţilor economici şi autorităţilor publice privind aplicarea corectă a restricţiilor privind fumatul în spaţiile închise şi semiînchise, prin organizarea instruirilor necesare şi punerea la dispoziţie a unui ghid practic privind organizarea spaţiilor libere de tutun.

Totodată, atragem atenţia agenţilor economici şi opiniei publice că Legea 278/2007 nu prevede restricţii în ce priveşte orele de comercializare a producţiei din tutun şi a produselor conexe. În acest context reiterăm, că politicile statului, adoptate în domeniul controlului tutunului, nu trebuie interpretate ca acţiuni cu tendinţe de subminare a agenţilor economici, de lezare a drepturilor unei anumite categorii de persoane, din contra, ele sunt conforme obligaţiilor constituţionale ale statului privind protejarea şi asigurarea sănătăţii şi vieţii tuturor cetăţenilor”.

MedNews: Sursa: CNSP

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
CNSP și Ministerul Sănătății reacționează: „ Are loc o campanie orchestrată de industria tutunului. Ale cui interese primează?” Reviewed by on . Centrul Național de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății reacționează la campania industriei tutunului de a submina Legea privind controlul tutunului. La do Centrul Național de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății reacționează la campania industriei tutunului de a submina Legea privind controlul tutunului. La do Rating: 0
scroll to top