16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Colegiile de medicină vor putea avea un Centru de Excelență
Colegiile de medicină vor putea avea un Centru de Excelență

Colegiile de medicină vor putea avea un Centru de Excelență

13 octombrie 2015, 16:59

Colegiile de medicină din Republica Moldova vor putea avea un Centru de Excelență pentru dezvoltarea capacităților sectorului de învățământ profesional medical și racordarea acestuia la cerințele pieței muncii. În același timp, asistentele medicale și moașele vor avea posibilitatea să facă studiile de formare profesională continuă și masteratul în cadrul  Centrului de Excelență. Toate aceste prevederi sunt incluse în proiectul Hotărârii de Guvern pentru organizarea Centrului de Excelență în cadrul Colegiului Național de Medicină şi Farmacie „Raisa Pacalo” propus spre dezbateri publice de Ministerul Sănătății.

Conform documentului, cele cinci colegii de medicină și farmacie din Orhei, Cahul, Ungheni și Bălți vor fi arondate metodologic Colegiului Național de Medicină şi Farmacie „Raisa Pacalo” din Chișinău. Astfel, Centrul de Excelenţă va realiza funcţiile de asigurare didactică, curriculară şi metodologică a sistemului de învățământ medical postsecundar şi postsecundar nonterţiar.

„Noi vom propune pentru toate colegiile planul comun de studii, curricula, aceleași manuale, ghiduri. Vom avea o unitate în pregătire a cadrelor. Mai mult decât atât, vom face și instruiri metodice pentru pedagogi, dar și o evaluare profesională finală comună a absolvenților”, a explicat Ala Manolache, una din autorii proiectului.

Formarea Centrului de Excelență medical nu va aduce la disponibilizări ale cadrelor de învățământ. „Toate colegiile rămân financiar independente. Noi nu vom face optimizări. În medicină rămân colegiile care-și vor continua dezvoltarea, punându-se accent ca Centrul de Excelență ca să-și îndeplinească funcțiile metodologice”, susține Directoarea Colegiului Național de Medicină şi Farmacie din Chișinău.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Colegiile de medicină vor putea avea un Centru de Excelență Reviewed by on . Colegiile de medicină din Republica Moldova vor putea avea un Centru de Excelență pentru dezvoltarea capacităților sectorului de învățământ profesional medical Colegiile de medicină din Republica Moldova vor putea avea un Centru de Excelență pentru dezvoltarea capacităților sectorului de învățământ profesional medical Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top