26 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Comunitatea medicală din Moldova pledează pentru legalizarea canabisului ca medicament
Comunitatea medicală din Moldova pledează pentru legalizarea canabisului ca medicament

Comunitatea medicală din Moldova pledează pentru legalizarea canabisului ca medicament

9 iulie 2015, 17:16

Comunitatea medicală din Republica Moldova cere permisiunea de a utiliza canabisul în scopuri medicale. Aceștia susțin că marijuana este o plantă care nu provoacă doar daune, dar are și beneficii asupra organismului. Astfel, multe boli au prescripție de a fi tratate cu marijuana, inclusiv SIDA, schizofrenia și cancerul.

Planta de canabis este considerată un drog ilicit. Ea este taxată ca o substanță psihotropă fără efecte medicale. O serie de state și-au revăzut legislația și au aprobat utilizarea ei de către instituțiile medicale. În Republica Moldova, conform legislației, marijuana este trecută în categoria substanțelor fără uz medical. De aceea, nu este folosită în tratarea bolnavilor. „Din păcate, foarte puțini oameni cunosc despre proprietățile terapeutice ale canabisului, în special, a canabinoidelor  și terpenoidelor. În comunitatea internațională, acest subiect este studiat de mai bine de 30 de ani, există mai multe asociații internaționale care fac astfel de cercetări. Canabisul este indicat ca preparat terapeutic în multiple nozologii și sindroame patologice”, a declarat pentru MedNews medicul psihiatru, master în fiziologia omului, Stanislav Grosu.

În sistemul nervos central, cel mai mare număr de receptori sunt pentru canabinoide. Acestea se conțin și în sistemul pulmonar, cardiac, imun, osteolocomotor, reproductiv, având rol de homeostazie. Endocanabinoidele sunt identificate în laptele matern și au rolul de a stimula apetitul și dispoziția bună a fătului. „Există multe mituri legate de marijuana. Una dintre ele este că marijuana poate fi un drog de început, adică oamenii care folosesc canabisul trec, ulterior, la droguri grele ce creează dependență. Un alt mit este că marijuana cauzează sindromul amotivațional, dezinteres total. Canabisul nu are valoare medicală și este periculos – este un alt mit”, a menționat Emanuel S. Onaivi, profesor la Universitatea „William Paterson” din Statele Unite ale Americii, care a susținut o prelegere pentru medicii din Republica Moldova.

Emanuel S. Onaivi este autorul mai multor articole științifice în revistele internaționale. El a prezentat cele mai importante avantaje ale folosirii canabisului în scopuri medicale și sub supravegherea strictă a doctorului. „Canabisul conține mai multe substanțe, unele dintre acestea sunt psihotrope. Marijuana nu poate fi numit drog, poate fi numit substanță psiho-activă, care are efecte benefice asupra organismului. Canabisul este indicat în tratamentul maladiilor Parkinson, scleroză multiplă, epilepsie, anorexie, depresie. Pacienților cu cancer și SIDA, această plantă le este direct indicată ca antivomitiv, stimulator de apetit și antidepresant. Un exemplu este glaucomul care a fost unul din cele patru condiții nozologice pentru care canabisul a fost permis în SUA pe lângă scleroza multiplă, sindromul vomitiv în SIDA și sindromul algic în cancer”, a continuat profesorul american.

Oficial, canabisul nu este folosit în medicina din Republica Moldova. Neoficial, însă, sunt cazuri în care se folosește această substanță în scop terapeutic. Medicii susțin că persoana care folosește marijuana în scopuri medicale nu poate fi trasă la răspundere pentru aceasta. „În prezent, în Republica Moldova canabisul este clasificat, conform unei hotărâri de Guvern din 2004, ca substanță psihotropă fără utilitate medicală. De fapt, pentru psihiatri, canabidiolul prezintă interes primar. Aceasta este a doua substanță majoră din planta de canabis după conținut și care nu este psihoactivă. Aceasta ne interesează pentru că are proprietăți  antipsihotice, anticonvulsivante, antidepresive, este un neuroprotector major în special datorită faptului că nu are efecte toxice asupra organismului”, a declarat Stanislav Grosu.

Medicii văd o soluție în reexaminarea proprietăților medicale ale canabisului pentru a se crea o opinie mai clară și mai corectă față de utilitatea medicală a canabisului, în special, a canabinoidelor.

Canabisul este legalizat în 23 de state din SUA și în 10 țări europene.

Anastasia Rusu, MedNews

Foto: Elena Covalenco

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Comunitatea medicală din Moldova pledează pentru legalizarea canabisului ca medicament Reviewed by on . Comunitatea medicală din Republica Moldova cere permisiunea de a utiliza canabisul în scopuri medicale. Aceștia susțin că marijuana este o plantă care nu provoa Comunitatea medicală din Republica Moldova cere permisiunea de a utiliza canabisul în scopuri medicale. Aceștia susțin că marijuana este o plantă care nu provoa Rating: 0
scroll to top