26 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Condițiile de eliberare a certificatului medical se modifică
Condițiile de eliberare a certificatului medical se modifică

Condițiile de eliberare a certificatului medical se modifică

1 iulie 2015, 13:31

Ministerul Sănătății modifică regulile de acordare a certificatului medical. Guvernul a aprobat miercuri modificările propuse de autoritățile medicale. Astfel, după șase zile de concediu de boală, certificatul poate fi prelungit pentru încă 10 zile, iar în cazul maladiilor grave – poate fi prelungit până la 30 de zile.

Conform noilor modificări, certificatul de concediu medical nu poate fi eliberat în cazurile când persoana și-a cauzat premeditat daune sănătății, și-a pierdut capacitatea de muncă în urma comiterii unei crime, a urmat tratament forțat, conform hotărârii judecătorești. De asemenea, nu vor primi certificat de boală oamenii care se află în detenție, au neglijat serviciile medicale sau de reabilitare, au prezentat acte false, s-au deplasat peste hotarele țării în perioada aflării în concediul medical, cu excepția deplasării pentru tratament.

Totodată, bolnavii de SIDA, cancer, tuberculoză vor beneficia de concediu medical de cel mult un an pe parcursul a doi ani, iar în cazurile când o persoană este bolnavă la trecerea dintre ani, calculul certificatului se efectuează pentru toată perioada, începând cu prima zi.

O altă prevedere vizează femeile gravide. Concediu de maternitate vor primi femeile asigurate, șomere și soțiile aflate la întreținerea soților. Pentru femeile gravide cu gemeni concediul de maternitate va fi de 140 de zile calendaristice. În cazul sarcinii cu trei sau mai mulți copii a fost majorată durata concediului de maternitate până la 182 de zile calendaristice, care include 112 zile de concediu prenatal și 70 de zile postnatal.

Certificatul pentru îngrijirea copilului bolnav se va elibera până la vârsta copilului de 10 ani, dar nu până la 7 ani așa cum era până acum. Părinții de miori cu grad de invaliditate sau maladie oncologică vor avea concediu de îngrijire a copilului până acesta împlinește 16 ani.

Certificatul pentru îngrijirea copilului bolnav este de cel mult 14 zile calendaristice dacă copilul este tratat acasă și 30 de zile dacă este internat în spital, dar nu mai mult de 60 de zile cumulative într-un an. În cazul în care copilul suferă de boli contagioase sau oncologice, tuberculoză, SIDA certificatul se eliberează pentru toată perioada de îngrijire necesară.

În timpul concediului anual de odihnă nu se va elibera certificat pentru îngrijirea copilului bolnav sau pentru carantină.

Ministerul Sănătății a exclus necesitatea deciziei Consiliului Medical Consultativ pentru prelungirea certificatului de concediu medical după a 6-a zi de incapacitate temporară de muncă.

De asemenea, șefii spitalelor nu vor mai purta răspundere materială pentru organizarea și calitatea expertizei incapacităţii temporare de muncă. La fel, nici medicii nu vor fi responsabili material pentru eliberarea nelegitimă sau completarea greşită a certificatelor.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Condițiile de eliberare a certificatului medical se modifică Reviewed by on . Ministerul Sănătății modifică regulile de acordare a certificatului medical. Guvernul a aprobat miercuri modificările propuse de autoritățile medicale. Astfel, Ministerul Sănătății modifică regulile de acordare a certificatului medical. Guvernul a aprobat miercuri modificările propuse de autoritățile medicale. Astfel, Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top