26 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Consens parlamentar pentru micșorarea adaosului comercial la medicamente
Consens parlamentar pentru micșorarea adaosului comercial la medicamente

Consens parlamentar pentru micșorarea adaosului comercial la medicamente

3 februarie 2015, 16:57

Deputații comuniști Oxana Domenti, Oleg Reidman și Vladimir Vitiuc au înaintat un proiect în care propun o modificare esențială a Legii cu privire la activitatea farmaceutică. Dacă inițiativa aleșilor poporului va fi aprobată, mărimea adaosului comercial la medicamente va scădea odată cu creșterea prețului acestora.

În actuala lege privind activitatea farmaceutică se menționează că la vânzarea unui medicament sau produs farmaceutic se admite un adaos comercial de până la 40% din preţul de livrare de la producătorul autohton. Din acest procent, 15 la sută revin întreprinderilor care importă și distribuie medicamentul, iar 25 la sută – farmaciilor.

Acest procent s-ar putea modifica substanțial în cazul în care proiectul comuniștilor va trece procedura parlamentară. Potrivit documentului propus, adaosul comercial la medicamente se va micșora odată cu creșterea prețului preparatelor. Astfel, pentru medicamentele mai ieftine de 50 de lei și necompensate de stat, adaosul va rămâne neschimbat (de 40%). Pentru cele compensate, adaosul va constitui 36 la sută. Pentru preparatele comercializate cu 50-150 de lei va putea fi aplicat un adaos comercial de 36 și, respectiv, 34 la sută în funcție de faptul dacă sunt sau nu incluse în lista celor compensate. Pentru cele mai scumpe preparate medicamentoase se va putea aplica un adaos de cel puțin 30%.

Potrivit autorilor, aceste modificări „vor contribui la formarea obiectivă a prețurilor la medicamente și vor conduce la ieftinirea lor. Amendamentul va motiva operatorii farmaceutici să producă și să comercializeze și medicamente din spectrul celor ieftine”.

De asemenea, autorii propun excluderea din lege a sintagmei care se referă la prețul de livrare de la producătorul autohton „în calculul căruia se prevede normativul de rentabilitate pe entitate de până la 15%”. Astfel, autorii cred că amendamentul „le va asigura producătorilor autohtoni condiții de activitate mai competitive și posibilități mai mari de dezvoltare”.

Președintele Asociației Producătorilor de Produse Farmaceutice și Parafarmaceutice (PPFP), Valentin Tofan, susține că și-ar dori aprobarea unui asemenea proiect. „Rentabilitatea de 15% a produselor farmaceutice autohtone nu este per unitate de produs. Este vorba de un adaos per fabrică, care nu poate fi mai mare de 15%. Noi deja am obosit să le explicăm la toată lumea că această prevedere trebuie omisă. Putem să avem o rentabilitate de 15% per uzină, dar prețul la care este comercializat un medicament ne plafonează”, a declarat pentru MedNews Valentin Tofan.

Potrivit lui, reducerea adaosului comercial nu este o procedură nouă: „O asemenea practică există deja în România și în alte state europene. Momentan, farmaciile sunt cointeresate să vândă medicamentele scumpe. Dacă prezentul proiect de lege va trece aprobarea, acesta va favoriza vânzarea medicamentelor ieftine. Rezultatul va fi în favoarea consumatorului”, crede Tofan.

Deputatul liberal și membrul Comisiei parlamentare pentru sănătate, Gheorghe Brega, a spus că ar putea susține proiectul. „Am primit documentul abia astăzi și la prima vedere nu este un proiect rău. Există, totuși, anumite subtilități și ne-am putea pomeni că am votat ceea ce nu trebuia”, a spus Brega.

Un alt membru al comisiei, deputatul PDM, Valentina Stratan, susține că ideea proiectului este una reușită. „Problema ce ține de adaosul comercial a fost discutată în Parlament în repetate rânduri, dar discuțiile nu au fost duse niciodată la bun sfârșit. Cert este că trebuie să gestionăm cumva această problemă, pentru că medicamentele sunt un produs social. Dacă proiectul avantajează oamenii, îl vom susține”, a spus Valentina Stratan.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Consens parlamentar pentru micșorarea adaosului comercial la medicamente Reviewed by on . Deputații comuniști Oxana Domenti, Oleg Reidman și Vladimir Vitiuc au înaintat un proiect în care propun o modificare esențială a Legii cu privire la activitate Deputații comuniști Oxana Domenti, Oleg Reidman și Vladimir Vitiuc au înaintat un proiect în care propun o modificare esențială a Legii cu privire la activitate Rating: 0
scroll to top