24 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Digest » Copiii născuți prin cezariană se îmbolnăvesc mai des de astm, diabet și obezitate
Copiii născuți prin cezariană se îmbolnăvesc mai des de astm, diabet și obezitate

Copiii născuți prin cezariană se îmbolnăvesc mai des de astm, diabet și obezitate

16 iunie 2015, 12:56

Nașterea prin cezariană poate duce la creșterea vulnerabilității unor copii la diverse boli precum astmul, diabetul și obezitatea. Sunt concluziile unui studiu publicat în „British Medical Journal”.

Autorii studiului susțin că ratele efectuării unor operații de cezariană nenecesare sunt mari în unele țări, pentru că femeile le-au solicitat, iar mamele care au deja o operație cezariană sunt adesea încurajate să opteze din nou pentru aceeași cale.

Analizând cercetări din trecut, experții au descoperit 20 de studii care leagă operația cezariană de diabetul de tip1 dobândit în copilărie. De asemenea, ei au descoperit 23 de studii care fac legătura între nașterea prin cezariană și astmul la copii, iar nouă studii sugerează existența unei legături cu obezitatea infantilă.

În SUA, unde aproximativ o treime dintre nașteri se fac prin cezariană, se înregistrează 2,13 cazuri de diabet de tip 1 la fiecare 1000 de nou-născuți, comparativ cu 1,79 cazuri la mia de nou-născuți la cei născuți pe cale naturală. Aproximativ 9,5 la sută dintre copiii născuți prin cezariană dezvoltă astm, comparativ cu 7,9 la sută la cei născuți pe cale naturală.

„Nașterile prin operație cezariană pot fi salvatoare atât pentru mamă cât și pentru copil, însă ele pot duce pe termen scurt și lung la complicații pentru amândoi”, a declarat pentru Reuters președintele asociației obstetricienilor și ginecologilor americani, dr.Mark DeFrancesco. De cealaltă parte, unul dintre autorii studiului, Jan Blustein, spune că prin nașterea pe cale naturală femeile reușesc să transmită nou-născuților bacterii sănătoase care îi protejează împotriva bolilor.

„În Republica Moldova procentul nașterilor prin cezariană este de 15%, cele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. În țara noastră nu există încă o creștere neîntemeiată a numărul de nașteri prin cezariană”, a comunicat pentru MedNews șeful Institutului Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan.

Adaptare pentru MedNews, Felicia Nedzelschi

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Copiii născuți prin cezariană se îmbolnăvesc mai des de astm, diabet și obezitate Reviewed by on . Nașterea prin cezariană poate duce la creșterea vulnerabilității unor copii la diverse boli precum astmul, diabetul și obezitatea. Sunt concluziile unui studiu Nașterea prin cezariană poate duce la creșterea vulnerabilității unor copii la diverse boli precum astmul, diabetul și obezitatea. Sunt concluziile unui studiu Rating: 0
scroll to top